Kortom, er is niets mis met het zelf bouwen van een kleinere stortbak. Afhankelijk van de grootte en constructie varieert de inspanning tussen beheersbaar en hoog. Vanaf een bepaalde grootte is het gebruik van geschikte bouwmachines echter praktisch onvermijdelijk.
Bouw je eigen stortbak – varianten in één oogopslag
Er zijn twee verschillende opties voor het maken van een stortbak: beton, dat u vervolgens afsluit met een duurzame, waterdichte laag zoals epoxyhars of afdichtingsslib, of plastic kuipen. Beide alternatieven hebben specifieke voor- en nadelen waarmee u rekening moet houden bij het nemen van uw beslissing. Als u een stortbak volledig of grotendeels zelf wilt bouwen, wordt het gebruik van een geprefabriceerde plastic container aanbevolen.
De afzonderlijke elementen en bijbehorende werken
Een stortbak bestaat uit verschillende onderdelen, die meestal kunnen worden gecombineerd als een afgewerkt systeem. De belangrijkste elementen zijn:
- Een groot waterreservoir
- Steunbeugel
- De levering van apparaten voor het opvangen van regenwater en de aansluiting
- Bemonsteringspunten of pompen
- Filters en zeven die verontreinigingen zoals bladeren tegenhouden
- Pijpleidingen als aansluiting voor in- en onttrekking
- Een overloop die het maximale niveau beperkt
Met een beetje ervaring of bereidheid om te leren, is de constructie geen speciale uitdaging voor een doe-het-zelver. U moet echter altijd letten op een goede verwerking, zodat de stortbak geen lekken heeft.
Je eigen stortbak bouwen – basiswerk tijdens de voorbereiding
Voor een stortbak heb je in ieder geval een bijbehorende graafput nodig, waarin je het waterreservoir laat zinken. U moet alleen kleine modellen met de hand uitgraven, als dat al het geval is, omdat de kosten voor een minigraafmachine bijvoorbeeld worden afgeschreven door de lagere benodigde tijd. Met een diepte van meer dan 160 centimeter en een hellingshoek van meer dan 60° is het vastzetten van de put onmisbaar. De beste optie hiervoor is om de muren binnenin te bekleden. Buiten omheinde panden schrijft de wet ook valbeveiliging voor, zoals een bouwhek vanaf een diepte van twee meter.
Een betonnen stortbak vereist een massieve bodemplaat vanwege het zware gewicht. Voor die van kunststof is dit vaak ook handig. U kunt de plaat geheel of gedeeltelijk plaatsen of zelf gieten.
Bouw je eigen stortbak van plastic
Als u een container van plastic kiest, zal dit de constructie van een stortbak aanzienlijk vergemakkelijken. Veel fabrikanten bieden kant-en-klare systemen aan die u alleen op locatie hoeft te monteren en te monteren. Een doorslaggevend nadeel is dat deze stortbakken slechts in beperkte mate verzegeld kunnen worden bij een lek.
Bouw zelf een betonnen stortbak
Een betonnen stortbak bestaat uit verschillende onderdelen die je in elkaar zet en vervolgens binnenin afdicht met drijfmest of epoxyhars. Vanwege het hoge gewicht en mogelijke fouten in de waterdichting, neemt de inspanning aanzienlijk toe als u zelf een betonnen stortbak bouwt.
Wettelijke voorschriften, vergunningen en controles
In de meeste gevallen heeft u geen officiële vergunning nodig voor een kleinere stortbak met een inhoud tot 50 m³, maar moet u deze wel registreren. In sommige gemeenten is er ook een verplichting om een goede constructie aan te tonen. In dit geval kun je een stortbak maar in beperkte mate zelf bouwen door deelwerk zoals het graven van de put over te nemen.