Je lila is vervaagd? Dan moet je het knippen!

Lila-vervaagd
Vervaagd lila wordt eenvoudig afgesneden.

Lila kun je het beste direct na de bloeiperiode snijden. Deze snit bevordert de natuurlijke groei. Nadat de bloemen zijn verdord, is het precies het juiste moment om te snoeien. Hier is waarom en hoe het te doen.

Daarom wordt lila na de bloeiperiode gesneden

Lila vormt al vroeg de basis voor nieuwe toppen. Dit ontwikkelt zich langzaam na de bloeiperiode op precies die scheuten die in het lopende jaar vers zijn gegroeid. Als je de sering in het voorjaar terugknipt of laat in de zomer naar een schaar grijpt, beschadig je de basis voor knopvorming. Ze snijden precies die plekken van de plant af waar de knop volgend voorjaar zou verschijnen. Doe je dat wel, dan loop je het risico volgend jaar niet meer aan de plant te bloeien.





Daarom moet de sering onmiddellijk na de bloeiperiode worden teruggesneden. Dan is de basis voor de toppen nog niet gevormd. Je kunt veilig seringen snoeien en toch hopen op een volledige bloei. Ze bevorderen zelfs de groei van de plant. Door de verwelkte bloemen af te snijden, geef je de plant de kans om zijn sap te concentreren op de bestaande scheuten.

Hoe de sering na de bloei te snijden

Wanneer de bloemen op de sering zijn vervaagd, is de plant meestal niet zo mooi om naar te kijken. De verdorde bloemen hangen met al hun gewicht naar de grond en verwijderen een deel van het sap van de plant. Dit is het juiste moment om naar snoeischaren te grijpen. Trek handschoenen aan en neem scherpe snoeischaren of rozenscharen. Maak ze schoon voordat je ze snijdt.

Lees ook:   EPC Score G: Belang en Gevolgen voor Uw Woning

Dit is wat de snede doet:

  • verwijdert de lelijke verwelkte bloemen
  • bevordert de natuurlijke groei
  • gaat het kalen van seringenstruiken tegen

Snijd alle verwelkte bloeiwijzen volledig af. Voor elke derde shoot verkort je iets meer. Door deze maatregel maak je de sering een beetje lichter. De scheuten zullen zich weer vertakken. Ze voorkomen dat de sering van binnenuit kaal wordt. Zaden vormen zich dan niet meer op de sering. Hiervoor kan de plant zijn sap gebruiken voor een sterke groei.