Juiste plantafstand voor krenten

Plantafstand krenten
De juiste plantafstand is afhankelijk van het ras

Het belang van de juiste plantafstand voor krenten wordt vaak onderschat. Dit kan een negatief effect hebben op de gezondheid en opbrengst van planten. Daarnaast zijn te strak geplante krenten meestal zorgintensiever.

Voordelen van de juiste plantafstand

De plantafstand is afhankelijk van de rassen. Er zijn laagblijvende rassen die minder ruimte nodig hebben of zeer hoge struiken met een bovengemiddelde ruimtebehoefte. Ruimte bieden aan krenten heeft echter veel voordelen, want als ze genoeg ruimte hebben, bedanken de planten ze ook met een gezonde ontwikkeling.





Voordelen van de juiste plantafstand

  • minder vatbaar voor ziekten en plagen
  • eenvoudiger onderhoud
  • gemakkelijker oogsten
  • meer opbrengst

Minimum

De afstand tussen de krenten ligt gemiddeld tussen de 1 – 1,5 meter. Alleen voor variëteiten die erg hoog worden, moet er maximaal twee meter ruimte tussen de planten zijn. Als vuistregel voor plantafstand kun je nemen dat je goed tussen planten kunt bewegen. Dit zorgt er ook voor dat oudere planten nog voldoende ruimte hebben als ze in omvang groeien.

Afstand is niet alleen een belangrijke factor voor het oogsten en verzorgen, voldoende ruimte vermindert ook het risico op overdracht van ziekten en plagen tussen planten. Ongedierte zoals bladluizen vliegen zelden op andere planten in de buurt, maar bewegen zich over de grond en klimmen de bessenstruiken op. Door een grotere plantafstand is een plaag meestal beperkt tot slechts één of enkele vaste planten en is daardoor makkelijker te beheersen.

Hoge kofferbak met minder ruimte nodig

Als je niet veel ruimte in de tuin hebt, hoef je het niet zonder krenten te doen. Krenten die als hoge stengel worden gekweekt, hebben meestal slechts een afstand van ongeveer 60 cm nodig tot de volgende plant. Ze zijn echter iets minder productief dan bessenstruiken.

Lees ook:   Heb ik vergunning nodig voor nieuw dak?

Krenten als hoge stengel komen in de tuin goed tot hun recht als solitaire planten. Maar ze zijn ook geschikt als laanbomen bij opritten. De hoge stam is zelfs bijzonder geschikt voor de teelt in potten. Hij moet echter ook een plantenbak krijgen met een diameter van minstens 60 cm. Bovendien is de hoge stam iets complexer in termen van snoeien dan struiken, omdat wortelscheuten, die onnodige kracht kosten, ook regelmatig moeten worden verwijderd.