Kacheltegels en hun eigenschappen – materiaal en varianten

Kachel tegels

Klassieke kachels met decoratieve kacheltegels zijn in zwang – nadat ze lang als verouderd, inefficiënt en arbeidsintensief werden beschouwd en uit bijna alle oude gebouwen verdwenen, ervaren traditionele tegelkachels een gestaag groeiende populariteit. Hoewel ze hun hoofdtaak – verwarmen – niet meer hoeven te vervullen, waarderen steeds meer mensen de gezellige, huiselijke sfeer.

Verschillende soorten kacheltegels

In sommige opzichten verschillen kacheltegels van eenvoudige tegels, omdat ze bestand moeten zijn tegen extreme belastingen. Het zijn in principe dikke tegels gemaakt van gebakken klei en behoren dus tot het klassieke keramiek. Door de thermische belasting zijn ze gemaakt van hoogwaardig materiaal en hebben ze een zeer hoge tot uitstekende kwaliteit. Er moet een onderscheid worden gemaakt tussen eenvoudige vattegels en samengestelde tegels, die worden onderscheiden in talrijke varianten:



  • Bekertegels gebruikt sinds de oudheid
  • Open buistegels aan beide uiteinden
  • Vrij platte kom en pottegels
  • Vierkante limpet tegels
  • Paddenstoeltegels verbreden naar buiten
  • Vierkante bladtegels met een brug



Zoals verschillende namen suggereren, is een ander belangrijk verschil met tegels het feit dat klassieke kacheltegels een min of meer uitgesproken driedimensionale vorm hebben. Dit hangt samen met hun historische taak – ze dienden minder als decoratief element, maar hadden vooral de taak om de veiligheid te waarborgen en warmte zo lang mogelijk te kunnen bewaren.

Eenvoudige tegels of vattegels

Dit originele type, dat al sinds de oudheid in ovens wordt gebruikt, is gemaakt van gelijkmatig gebakken klei en heeft daarom een hard maar nogal ruw oppervlak. Het belangrijkste onderscheidende kenmerk is hun driedimensionale vorm, waarbij pas in de late middeleeuwen een vierkant basisoppervlak heerste, waarmee een tegelkachel over het hele oppervlak kon worden bedekt.

Lees ook:   warmtepomp installateur in Diest

Samengestelde tegels

Tegenwoordig domineren composiet kacheltegels het aanbod. Ze bestaan uit kleilichamen, waarvan sommige enkele centimeters dik zijn, als warmteopslag en een extra gebakken buitenkant, vaak gemaakt van email. Voor de productie krijgt het lichaam een glazuur na een eerste, langere droging, dat tijdens het bakken stevig samensmelt met de klei en resulteert in een glad, gemakkelijk te reinigen oppervlak.

Productie van kacheltegels: een eenvoudig, complex proces

Hoewel de productie van kacheltegels technisch eenvoudig is, vereist het een sterk ontwikkeld en in het verleden ingewikkeld proces om te bereiken. De reden ligt in de hoge temperaturen van meer dan 1000 ° Celsius, die het stoken van stabiele en duurzame kacheltegels vereisen. In tegenstelling tot andere technieken zoals metaalsmelten en smelten, moeten deze niet alleen selectief heersen, maar over een groot gebied in het hele interieur van de oven. Een driedimensionaal, reliëfachtig ontwerp van de buitenkant met verschillende patronen vormt een overeenkomstige vorm tijdens de eerste droge haas in de nog zachte toon.

Prijzen voor kacheltegels

Vanwege hun uitgebreide productie en hoge kwaliteit veroorzaken echte kacheltegels overeenkomstig hoge kosten – ze beginnen bij ongeveer 30 euro voor eenvoudige, geëmailleerde kacheltegels van 25 cm x 25 cm. De prijs voor meer uitgebreide modellen met reliëf en patronen is ongeveer twee keer zo hoog, historische replica’s of oude originele tegels worden vaak door dealers verkocht voor drie- tot viercijferige bedragen.