Als eenjarige bloem overleeft de spinnenbloem de winter niet. Hun zaden daarentegen zijn winterhard en overwinteren het koude seizoen zonder problemen. Het wordt ook wel zelf-aanpassend genoemd, omdat resterende zaden in het late voorjaar vanzelf ontkiemen.
Kunnen sommige soorten spinnenbloemen overwinteren?
De echte spinnenbloem (Lat. Cleome spinosa) is niet winterhard en sterft zodra de eerste vorst hem bereikt. Vaak hoor je over rassen die overwinterd kunnen worden. Dit zijn echter bloemen uit de Cleomaceae familie. Er is een relatie tussen deze familie en de spinnenbloem, maar het zijn niet dezelfde planten.
Hoe worden de zaden van de spinnenbloem overwinterd?
Zonder verdere actie overleven de zaden van de spinbloem de winter. Vanwege hun eigenschappen moet je gewoon wachten tot het weer warm genoeg is. De zaden zijn:
- vorstbestendig
- Lichte kiemmachines
- zelfzaaien
Ze groeien in langwerpige peulen die opengaan naarmate ze ouder worden. Als gevolg hiervan verdelen ze zich onafhankelijk in het bed en blijven daar totdat ze ontkiemen. Het is ook mogelijk om de zaden te oogsten, ze in de winter droog te bewaren en ze vervolgens te zaaien.
Wanneer ontkiemen de zaden van de spinnenbloem?
De zaden hebben een continue temperatuur van minstens 18 °C nodig om te ontkiemen. Daarom begint het op zijn vroegst na de IJsheiligen te ontkiemen, d.w.z. rond eind mei. Dienovereenkomstig gaat het laat in de bloeiperiode. Als je de eerste bloemen in juli wilt zien, geef dan de voorkeur aan je spinnenbloem.
Je kunt al in maart beginnen met de voorkeur op de vensterbank of in de warme kas. Voor succesvol zaaien zorg je voor consistente omstandigheden. Dit omvat:
- constante temperatuur
- altijd vochtig plantensubstraat
- voldoende lichtomstandigheden
De jonge planten mogen dan na de IJsheiligen buiten geplaatst worden. Pas dan is er geen vorst meer te verwachten.