Kan een Thuja getransplanteerd worden?

Een slechte locatie of verbouwing van je tuin zal je doen nadenken over het verplaatsen van een thuja. Helaas is het verplanten van een levensboom slechts in beperkte mate mogelijk. We laten je zien waar je rekening mee moet houden.

Is het mogelijk om een thuja te transplanteren?

Als ondiepe wortels groeien de vertakte wortels steeds meer in de breedte. Het wortelstelsel verdraagt geen grote schade. Jonge thuja’s kunnen nog onbeschadigd worden opgegraven en verplaatst. Bij oudere exemplaren is dit door de grootte nauwelijks mogelijk. Dit is nog problematischer met een haag, omdat de wortels van het individu samen groeien. Het kan niet worden getransplanteerd.





Hoe wordt een Thuja getransplanteerd?

Om zo min mogelijk belasting voor je levensboom te verwachten, moet de verhuizing goed gepland zijn. Houd rekening met deze factoren:

  • geschikt seizoen
  • Plaats
  • Procedure

In welke tijd van het jaar transplanteer je een levensboom?

De lente is het beste seizoen om een thuja te transplanteren. Na verplaatsing heeft het meer water nodig dan normaal om de wortels goed te laten groeien. Zelfs in de vroege herfst kan een levensboom worden verplant. Dan moet u winterbescherming toepassen. Geef het zelfs in de winter water op vorstvrije dagen. Andere seizoenen zijn niet geschikt voor het verplanten van thuja’s.

Hoe ziet de nieuwe locatie er het beste uit voor de Tree of Life?

Thujen tolereren geen tweede verhuizing, dus de nieuwe locatie moet goed worden gekozen en voorbereid. Kies een plaats met deze kenmerken:

  • Zon of halfschaduw
  • weinig wind
  • losse en vochtige grond
  • niet te zure grond
Lees ook:   Daglicht door het daklicht

Om je voor te bereiden, graaf de aarde diep. Verwijder oude wortels, onkruid en grote stenen. Met wat compost of mest samen met een paar hoornkrullen creëer je goede startcondities. Bovendien kunt u de permeabiliteit verhogen met fijn grind.

Hoe verder te gaan bij het transplanteren van een thuja?

Thuja’s zijn gemakkelijker op te graven als de grond vochtig is, zelfs op lagere hoogten. Het moet daarom een paar dagen van tevoren worden gegoten. Het is het beste om je thuja op een bewolkte dag te transplanteren, zodat de wortels geen brandwonden van de zon oplopen.

  1. Maak op de nieuwe locatie een plantgat dat twee keer zo groot is als de kluit.
  2. Snijd de aarde af met een gedeelte rond de boom des levens.
  3. Til de boom voorzichtig van onderaf op met een graafvork.
  4. Trek het voorzichtig uit de grond.
  5. Nu kun je de Thuja op de nieuwe plek planten. Als het nog moet worden vervoerd, doe de wortels met aarde dan in een plantzak of jute.