KG-Rohr – Welke binnendiameters zijn er?

kg binnendiameter van de buis

Als het gaat om afvalwaterlozing met KG-buizen, bepalen de diameter en gradiënt van de leidingen de hoeveelheid water die kan worden geabsorbeerd. In dit artikel hebben we de verschillende beschikbare binnendiameters kort samengevat.

KG-leidingen worden gebruikt voor afvalwaterlozing

De meeste bouwers komen alleen in contact met KG-leidingen als het gaat om de riolering van het huis. De term KG-buis is niets meer dan een afkorting voor rioolgrondbuis, wat al suggereert dat deze buizen in de grond worden gebruikt en het huis verbinden met het dichtstbijzijnde openbare rioolstelsel of rioolwaterzuiveringsinstallatie. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun oranje kleur en vormen een drukloos rioleringssysteem dat op elkaar is aangesloten via leidingen, plug-in sleeves en afdichtingselementen.





Omdat KG-buizen – in tegenstelling tot HAT-buizen – niet hittebestendig zijn, mogen ze niet worden gebruikt voor binnenleidingen van het huis, maar alleen voor gebruik in de grond. Als ze in contact zouden komen met te hoge afvalwatertemperaturen, zouden de leidingen worden ontgast, wat onherstelbare schade zou kunnen veroorzaken.

Waar je op moet letten bij KG buizen

Zodra u een systeem van KG-buizen wilt leggen, moet u letten op enkele basiseigenschappen van deze rioolbuizen. Deze omvatten met name het volgende:

  • Grootte: KG-buizen zijn er in verschillende maten, die gestandaardiseerd zijn door de nominale diameter DN. In tegenstelling tot andere buizen is het echter niet de binnendiameter die hier wordt gespecificeerd, maar de buitendiameter en de wanddikte. Hierdoor is de wanddikte van de buizen lager voor een grote binnendiameter dan voor buizen met een kleine binnendiameter.
Lees ook:   Boiler: van elektrische toestellen tot zonneboiler

  • Helling: Naast de nominale diameter is het ook relevant met welke gradiënt de buizen worden gelegd. Diameters en gradiënten moeten op elkaar worden afgestemd, zodat een optimaal rioleringssysteem kan worden gecreëerd. De richtwaarde is hier van toepassing: Als de diameter van de KG-buis kleiner is dan DN 300, moet de verhouding minimaal 1:DN zijn.

Deze normen bestaan voor nominale diameters

De verhouding van wanddikte en buitendiameter resulteert daarom in verschillende maten die gestandaardiseerd zijn volgens DN:

Bij het kiezen van de juiste maat moet u zeker de behoeften van het huis als basis voor berekening gebruiken om verstoppingen van de leidingen te voorkomen. In geval van twijfel is het de moeite waard om wat meer geld in je hand te nemen en te kiezen voor de grotere KG pijp.