Kies blauwe bessen correct

Bosbessen Pfluecken
De bessen zijn meestal erg gevoelig voor druk.

De oogsttijd van blauwe bessen strekt zich in de zomer uit over enkele weken. Gedurende deze tijd kunnen regelmatig verse en rijpe bosbessen worden verzameld, die niet alleen geschikt zijn als vers fruit om te snacken, maar ook voor verdere verwerking.

Het blauwe bessenseizoen

De oogsttijd van blauwe bessen begint meestal eind juni of begin juli en strekt zich uit over meerdere weken. Wilde bosbessen en gecultiveerde blauwe bessen verschillen nauwelijks. Meestal kunnen verse blauwe bessen worden verzameld tot eind augustus of begin september.





Gebruiksvoorwerpen voor het verzamelen van blauwe bessen

Als u grotere hoeveelheden verse bosbessen wilt verzamelen, moet u uzelf uitrusten met wat gereedschap en keukengerei. Bijzonder belangrijk hierbij zijn

  • handschoenen en geschikte kleding, vooral bij het plukken van wilde bessen,
  • een geschikte grote kom, emmer of soortgelijke recipiënt
  • evenals eventueel een stoel of kniebeschermer voor het plukken van laaghangende bessen.

Wees voorzichtig bij het kiezen

Kies bij het plukken alleen rijpe bessen, omdat onrijpe bessen niet kunnen rijpen na verwijdering uit de struik. Blauwe bessen zijn erg gevoelig voor druk. Ga daarom voorzichtig te werk en knijp de bessen niet overmatig uit, om de toch al zeer korte houdbaarheid niet nog verder te verkorten of schimmelgroei te veroorzaken.

Het blauwe sap van wilde bosbessen

Bij het plukken van wilde bosbessen die in bossen groeien, wordt het aanbevolen om handschoenen te dragen. In tegenstelling tot de bessen van de gecultiveerde variëteiten, hebben de wilde bosbessen niet alleen een externe blauwe kleur, maar ook een blauw vruchtvlees. Dit heeft een bijzonder sterk verfeffect en kan alleen met veel geduld en inspanning van de handen worden gewassen.

Lees ook:   In elke kamer de juiste verlichting

Consumeer geen wilde bosbessen direct na het plukken

De wilde bosbessen mogen ook nooit direct na het plukken worden gegeten. In het bos bestaat het risico dat de bessen besmet raken door de zogenaamde vossenlintworm. Deze kleine ziekteverwekkers, die niet of nauwelijks herkenbaar zijn voor het menselijk oog, zitten op de individuele bosbessen en kunnen leiden tot ernstige maag- en darmproblemen, in het ergste geval zelfs de dood, wanneer ze worden geconsumeerd.

Verzamel daarom de geplukte wilde bessen in een kom of mand en was ze thuis voordat ze worden geconsumeerd of verwerkt.

Een bosbessenkam gebruiken

Voor het oogsten van grotere hoeveelheden bessen kan een zogenaamde bosbessenkam worden aanbevolen. Deze tool, met zijn draadtanden, lijkt op een haarkam en heeft een verzamelcontainer voor het verzamelen van de verzamelde bessen. Met behulp van deze kam kun je snel en gemakkelijk door de bosbessenstruiken rijden en grotere hoeveelheden bessen verzamelen.

Merk echter op dat onrijpe bessen ook kunnen worden afgescheurd. Zodra deze uit de struik zijn gehaald, kunnen ze niet meer rijpen en moeten ze met de hand worden gesorteerd. Om het verwijderen van grote hoeveelheden onrijpe bessen te voorkomen, moet daarom de wat meer bewerkelijke pluk met de hand worden gebruikt.