Als het niet mogelijk is om individuele huizen of kleinere nederzettingen aan te sluiten op de afvoer van stedelijk afvalwater, moeten andere methoden worden gebruikt. Dan worden verschillende soorten kleine rioolwaterzuiveringsinstallaties gebruikt. Welke er zijn en wat hen onderscheidt, lees je hier.
Over het werkingsprincipe van kleine rioolwaterzuiveringsinstallaties
Kleine rioolwaterzuiveringsinstallaties worden voornamelijk gebruikt wanneer het niet mogelijk is om individuele huizen, kleinere nederzettingen of restaurants aan te sluiten op een gemeentelijke rioolwaterzuiveringsinstallatie – dit kan bijvoorbeeld om financiële of technische redenen het geval zijn. De bouw van een kleine rioolwaterzuiveringsinstallatie maakt het mogelijk om afvalwater van ongeveer 4 tot 50 inwoners te behandelen.
Kleine rioolwaterzuiveringsinstallaties zijn er in verschillende soorten, elk op basis van verschillende systemen, daarom moet vóór de bouw zorgvuldig worden overwogen welke variant het meest geschikt is. Een belangrijke selectiefactor is vaak of retrofitting van de kleine rioolwaterzuiveringsinstallatie mogelijk is.
Dit zijn de verschillende soorten kleine rioolwaterzuiveringsinstallaties.
Over het algemeen kunnen kleine rioolwaterzuiveringsinstallaties worden onderscheiden in een verscheidenheid aan verschillende soorten en behandelingsmethoden, waarvan sommige vergelijkbaar zijn of overlappen in bepaalde eigenschappen. Een van de meest voorkomende en opmerkelijke vormen zijn de volgende:
- SBR kleine rioolwaterzuiveringsinstallaties: Deze variant is een van de meest voorkomende vertegenwoordigers en wordt gekenmerkt door het feit dat sequentiële biologische zuivering (vandaar SBR) plaatsvindt, waarbij zowel de reiniging als de secundaire zuivering in een bassin plaatsvinden. De voordelen van dit systeem zijn zowel de lage bouwkosten als de kleine ruimtebehoefte, maar aan de andere kant moet inflexibiliteit worden verwacht bij instroomschommelingen.
- CBR kleine rioolwaterzuiveringsinstallaties: “Continu gevoede reactoren” (CBR) zijn nog vrij nieuw en zijn uitgerust met drie kamers – één voor pre-verduidelijking, voor post-verduidelijking door biostage en voor post-verduidelijking in een buis. Naast goede reinigingsprestaties en lage aanschaf- en onderhoudskosten is retrofitting ook vrij eenvoudig, maar vereist vaak een containerconversie.
- Helofytenfilters: In helofytenfilters wordt afvalwater geloosd via begroeide vijvers, wetlands en bodems, met zuivering door de planten, micro-organismen en filterlagen. Deze kleine rioolwaterzuiveringsinstallatie heeft veel ruimte nodig, maar geen beluchting.
- Membraanfiltratiesystemen: Een bijzonder hoge reinigingsprestatie kan worden bereikt met behulp van membraanfiltratiesystemen, die zelfs de fijnste gesuspendeerde vaste stoffen kunnen filteren. Het compacte ontwerp maakt zelfs gebruik in gebouwen mogelijk. Het nadeel hiervan zijn echter de hoge aanschaf- en onderhoudskosten.
- Vaste bedsystemen: Vaste bedsystemen bevatten een verpakking van vaste stoffen (zoals lava, basalt of plastic), die op hun beurt worden gekoloniseerd met reinigende micro-organismen. Dit hoeft slechts zeer zelden te worden vervangen, maar vereist regelmatig spoelen met vers water.
- Beluchtingsinstallaties: Hier zweven de zuiverende bio-organismen vrij in de beluchtingstank, die een hoge minimale hoeveelheid afvalwater vereist. Daarom wordt zo’n kleine rioolwaterzuiveringsinstallatie alleen aanbevolen vanaf 15 personen.