Kleine rioolwaterzuiveringsinstallaties aanpassen – Wat u erover moet weten

Kleinklaeranlage-Nachrüesten

Uiterlijk sinds de EU-kaderrichtlijn water van 2015 is het noodzakelijk geworden om elke kleine afvalwaterzuiveringsinstallatie aan te vullen met een biologische fase. Wat dit betekent in termen van retrofitting en welke opties je ervoor hebt, lees je in dit artikel.

Dan is het achteraf inbouwen van een kleine rioolwaterzuiveringsinstallatie noodzakelijk.

Sinds 2015 is het verplicht voor kleine rioolwaterzuiveringsinstallaties om een biologische fase te hebben. Hoewel moderne installaties al zijn geïnstalleerd met geschikte systemen, is dit natuurlijk niet van toepassing op oudere modellen – dus het kan nodig zijn dat u uw kleine rioolwaterzuiveringsinstallatie achteraf moet inbouwen.





De eis vloeit voort uit de EU-kaderrichtlijn water en maakt het daarom mogelijk voor overheden om modernisering te eisen onder dreiging van intrekking van de waterbedrijfsvergunning. Overigens is de reden achter de wijziging van de richtlijn dat de hogere effluentkwaliteit van de biologische component bedoeld is om waterlichamen beter te beschermen.

Er zijn verschillende manieren beschikbaar

Er zijn over het algemeen twee manieren om uw kleine rioolwaterzuiveringsinstallatie achteraf in te bouwen: een gespecialiseerd bedrijf in bedrijf stellen met de bijbehorende retrofit-taken of een retrofitkit kopen, die nu rechtstreeks door veel fabrikanten wordt aangeboden. Hoewel de eerste variant gepaard gaat met aanzienlijk hogere kosten, biedt deze meer zekerheid. De autoriteit vereist dus verschillende voorwaarden, waarvan de naleving contractueel wordt gegarandeerd in een professionele installatie. Deze omvatten bijvoorbeeld het volgende:

  • naleving van alle testvereisten (zoals externe waterdichtheid, waterdichtheid van scheidingswanden en toegangsopeningen);

  • Naleving van alle onderhoudsvoorschriften; evenals

Je moet rekening houden met deze kosten

De kosten voor het achteraf inbouwen van een kleine afvalwaterzuiveringsinstallatie kunnen soms sterk variëren, omdat ze niet alleen afhankelijk zijn van het type installatie, maar ook van de conditie en vele andere factoren. Gemiddeld is te verwachten dat de kosten voor kleine rioolwaterzuiveringsinstallaties van een eengezinswoning tussen de 2.000 en 4.000 euro liggen, maar voor oudere steenputten kan de waarde al snel oplopen tot boven de 6.000 euro.

Lees ook:   In 3 stappen naar de perfect aangelegde tuin: van terras tot gazon

Om de aanzienlijke kosten voor de exploitant op te vangen, bieden veel deelstaten subsidies aan. In Beieren en Thüringen gaat het om zo’n 1.500 euro per woning en 2.500 euro voor huizen met meer dan acht personen. In Mecklenburg-Voor-Pommeren daarentegen komt er 750 euro bij voor een investering van 3.500 euro of meer, in Saksen gaat het om 1.500 euro en in Sleeswijk-Holstein tot 770 euro.