Koelvloeistof in de koelkast – Wat u moet weten

Koelvloeistof Koelkast

Anders dan in de auto-industrie gebruiken koelkasten geen koelvloeistoffen, maar koudemiddelen. Waaruit deze bestaan en hoe u schade aan het koelcircuit kunt detecteren, hebben we in dit artikel kort samengevat.

Koelvloeistof vs. koudemiddel

Wanneer we het hebben over koeling in een koelkast, wordt vaak – ten onrechte – verwezen naar een koelvloeistof. Technisch gezien is deze aanduiding echter niet correct en wordt deze vaak geleend van de auto-industrie, waar “koelvloeistof” daadwerkelijk in voertuigen wordt ingebracht. Met betrekking tot koelkasten is de term “koelmiddel” correct, wat verwijst naar een gasvormige stof (geen vloeibare stof zoals in het geval van koelvloeistof).





Deze koudemiddelen komen tegenwoordig veel voor

In principe werkt het koudemiddel in koelkasten zoals in airconditioningsystemen. Op deze manier onttrekt het koelmiddelcircuit de warmte aan de lucht in de koelkast om deze uiteindelijk naar buiten af te voeren. Dit kun je bijvoorbeeld herkennen aan het feit dat de achterkant van je toestel warm wordt tijdens het gebruik of dat er een zoemend geluid wordt geproduceerd. Overigens: Door deze koelprocedure is het ook noodzakelijk dat je koelkast een paar centimeter van muren verwijderd moet zijn!

Waar koudemiddelen voor koelkasten van worden gemaakt, is de afgelopen decennia vaker veranderd. Terwijl in de jaren 1980 de giftige stoffen ammoniak, zwaveloxide en methylchloride nog steeds veel voorkwamen, schakelde de trend rond het jaar 2000 over op milieubelastende CFK’s. Sinds ongeveer 15 jaar worden propaan en butaan gebruikt, die niet giftig zijn, maar deels nog steeds brandbaar.

Hierdoor kunt u lekkende koudemiddelen herkennen

Niet in de laatste plaats vanwege de eigenschappen van de gebruikte koudemiddelen kan het belangrijk zijn om een lek in het koelcircuit snel te moeten detecteren. Zeker als je koelkast ouder is dan 15 jaar kunnen giftige of ontvlambare chemische stoffen ongehinderd ontsnappen. Omdat deze echter gasvormig en niet vloeibaar zijn, vormen zich geen klassieke plassen. Signalen dat je koelkast beschadigd is en er koudemiddel lekt zijn daarom vooral de volgende observaties:

  • Een zacht gesis is te horen;
  • Een ongewone geur verspreidt zich;
  • De compressor is uitgeschakeld; en
  • De ingeschakelde koelkast koelt niet meer af.
Lees ook:   Attest nodig voor buitengebruik stellen oude stookolietank?

Om te voorkomen dat koelmiddel ontsnapt, moet u ervoor zorgen dat u de koelkast tijdens het transport zo rechtop mogelijk bewaart. Ook moet het apparaat een paar uur staan voordat u het in gebruik neemt.

Koudemiddel kan niet worden bijgevuld

Als er een defect is in het koelcircuit, kan het koelmiddel niet gemakkelijk worden bijgevuld. Hoewel sommige dubieuze ambachtslieden deze service aanbieden, moet u er liever van afzien – koudemiddelen worden rechtstreeks door de fabrikanten geïnstalleerd, dus alleen zij moeten eventuele reparaties uitvoeren. Anders kan niet worden gegarandeerd dat dezelfde – functionerende – combinatie van ingrediënten in het koudemiddel aanwezig is.