In huistuinen groeien bijna uitsluitend kweepeervariëteiten die niet geschikt zijn voor ruwe consumptie. Er zijn echter uitzonderingen. Wat je moet weten over het eten van kweeperen en welke soorten je rauw kunt eten vind je hier!
Basisinformatie over de kweepeer
Het vruchtvlees van de kweepeer heeft een zeer harde consistentie. Als het rauw is, smaakt het extreem gezonde fruit zuur en houtachtig. De schaal van de kweepeer is zeer stevig en bedekt met een pluisje dat veel bittere stoffen bevat.
Als je kweeperen rauw wilt eten, moet je de bittere pluisjes en schil verwijderen. Je mag ook de zaden van de kweepeer niet eten. Deze bevatten blauwzuur en zijn giftig.
Reinig kweeperen grondig voor verwerking
Verwijder eerst de bittere pluisjes op de vrucht met een zachte doek door er krachtig overheen te wrijven. Wanneer de schil van de kweepeer glad is gewreven, kunt u het fruit met water afwassen. Verwijder voor het eten de schaal en zaden. De meeste kweepeervariëteiten moeten dan in een geplette toestand worden ingekookt om te genieten van de waardevolle ingrediënten en de aromatische smaak.
Slechts een paar soorten die je rauw kunt eten
Vooral de oude kweepeervariëteiten moeten worden verwerkt en ingekookt. Ze kunnen niet direct na het oogsten rauw worden gegeten. Er zijn echter enkele nieuwere rassen die een puur genot van de kweepeer mogelijk maken. Eetbare variëteiten zijn bijvoorbeeld:
Dit geldt voor de kweepeerrassen die in dit land groeien. Maar er zijn ook enkele variëteiten in de gebieden van herkomst in de Balkan en Centraal-Azië die rauw kunnen worden gegeten. Deze omvatten bijvoorbeeld de variëteit Shirin. Rauwe eetbare kweeperen groeien ook in sommige delen van Frankrijk en Turkije.