Zuring is een wilde groente met vitamine C, die rauw of gekookt kan worden gegeten. Het moet echter met mate worden gegeten, omdat de bladeren oxaalzuur bevatten. Te veel ervan kan maagklachten veroorzaken. Als je de voorkeur geeft aan zuring in salades, moet je je bladeren zelf laten groeien. De binnenlandse oogst is in ieder geval vrij van pesticiden of andere chemicaliën.
Zuring beter rauw of gekookt eten?
De bladeren van zuring kunnen in het voorjaar voor de bloei worden geoogst. De jonge bladeren zijn bijzonder zacht en smaken ook rauw. Hun gehalte aan oxaalzuur is nog niet erg hoog en wanneer normale hoeveelheden worden geconsumeerd, zijn er geen tekenen van vergiftiging. Bij rauw eten kun je het beste zuring uit je eigen tuin nemen. Alleen hier kunt u er zeker van zijn dat chemicaliën zijn achterwege gelaten.
Als je je zuring in het wild verzamelt, moet je op de locatie letten:
- Vermijd bosranden, hier kunnen eieren van de vossenlintworm in het gras worden afgezet
- Weideranden kunnen verontreinigd zijn met mest
- residuen van herbiciden en meststoffen zijn te vinden op onverharde wegen
Als de zuringbladeren van dergelijke plaatsen komen, moeten ze noodzakelijkerwijs goed worden gewassen en bovendien worden gekookt.
Wanneer kun je stoppen met het eten van de zuring?
Zodra de bloeiperiode van zuring begint, ontwikkelen zich lange stelen met rode bloempluimen. Daarnaast worden de bladeren ook rood. De verkleuring is een teken dat het gehalte aan oxaalzuur in de bladeren van de plant toeneemt. Nu moet je de zuring niet meer consumeren, omdat dit kan leiden tot ernstige maagklachten.
Gebruik van zuring in de keuken
De groene bladeren zijn een vitaminerijk en smakelijk ingrediënt voor verschillende gerechten. Rauw worden ze toegevoegd aan salades of gemengd in een kruidenkwark. Ze kunnen worden ingelegd in azijn en olie, gekookt tot zuringsoep of de Frankfurt Green Sauce verfijnen.
Bij het bereiden moet u op het volgende letten:
- gebruik geen ijzeren of aluminium potten, de zure amfer krijgt een metaalsmaak
- Gebruik geen bladstelen, ze bevatten meer oxaalzuur
- Giet kookwater weg van zuring, verzacht de zuurgraad van het gerecht
Zuringsoep
Hier worden aardappelen, prei en uien gekookt met zuring tot een soep en verfijnd met bouillon, wat citroen en wat room. De soep wordt gegeten tijdens de vastentijd of voor ontgifting in de loop van een voorjaarskuur.