Kunstharspleister – Alles wat de moeite waard is om te weten in één oogopslag

kunstharspleister

De verschillende soorten gips die kunnen worden gebruikt voor gebruik binnen en buiten omvatten ook kunstharspleister. Dit kenmerkt zich door een hoge mate van flexibiliteit, maar kan ook nadelen hebben. We hebben hier alles over kunstharspleister samengevat.

Dit wordt begrepen door de term “kunstharspleister”

Kunstharspleister is een speciale vorm van dispersiepleister die polymeerhars bevat (bijvoorbeeld van acrylzuuresters of vinylacetaat) en is dus voorzien van extra eigenschappen. Andere ingrediënten omvatten ook organische en minerale vulstoffen, evenals kleurpigmenten, additieven (bijvoorbeeld om schimmelaantasting te voorkomen) en water. Net als veel andere soorten gips is kunstharspleister verkrijgbaar als wrijf- en krabpleister en rolpleister in verschillende korrelgroottes en kleuren, wat een grote individualiteit in oppervlaktestructurering mogelijk maakt.





Dit zijn de voordelen van kunstharspleister

De grote populariteit van kunstharspleister is vooral te danken aan de vele positieve eigenschappen die dit materiaal heeft. Dit omvat met name de volgende aspecten:

  • Grote weerstand tegen weersinvloeden en mechanische invloeden;
  • Hoge flexibiliteit met betrekking tot substraten en omgevingscondities, daarom zijn kunstharspleisters geschikt voor extreme hitte, kou en vochtigheid en kunnen ze tegelijkertijd op verschillende manieren worden gebruikt. Dit zorgt voor een bijzonder laag risico op gipsscheuren;
  • Snelle uitharding, daarom kunnen deze pleisters vaak dunner worden aangebracht dan vergelijkbare producten; evenals
  • Zeer waterafstotende eigenschappen zonder diffusieerbaarheid.

Dit zijn de nadelen van kunstharspleister

Als het gaat om de nadelen van kunstharspleisters, moet rekening worden gehouden met het laatste aspect van de voordelen. In sommige gebieden kan het zinvol zijn om een niet-diffusie-open oppervlak te creëren, maar dit kan problematisch zijn op gevels en binnenshuis. Kunstharspleister droogt bijvoorbeeld heel langzaam, wat het risico op schimmel of schimmelaantasting verhoogt.

Lees ook:   Behandeling oude kalkzandsteen

Ook kan het metselwerk niet goed ademen, omdat kunstharspleister leidt tot een hermetische afdichting en natuurlijke vochtigheidsregeling binnenshuis niet meer kan plaatsvinden. Dit heeft een aanzienlijke invloed op het binnenklimaat, daarom is het essentieel om aandacht te besteden aan de aanwezigheid van organische koolstofverbindingen bij het selecteren van kunstharspleisters voor gebruik binnenshuis – anders bedreigen niet alleen geurontwikkelingen, maar ook negatieve gezondheidseffecten.

Voor deze doeleinden wordt kunstharspleister gebruikt.

Er wordt vaak gezegd dat alleen minerale pleisters moeten worden gebruikt voor interieurs en alleen kunstharspleisters voor buitengevels. Hoewel kunstharspleister inderdaad zijn hoofdtaak heeft gekregen in het bepleisteren van gevels, kunnen varianten voor het interieur zeker overwogen worden. Sommige fabrikanten bieden nu bijvoorbeeld combinatiepleisters aan die silicaten en siliconen gebruiken om doorlatende kunstharspleisters te leveren – en zo de reikwijdte van de mogelijkheden verder te vergroten.