Kunststof als balkonbekleding – robuust en veelzijdig

Balkonbekleding kunststof

In veel situaties is kunststof een ideale oplossing voor een duurzame, betrouwbare en onderhoudsvriendelijke balkonoverkapping. In de meeste gevallen kunt u het zelf zonder veel moeite bevestigen en kiezen uit een verscheidenheid aan varianten in uiterlijk en montage.

Deze kunststof vloeren zijn geschikt voor het balkon

Als een grotendeels onbeschermde buitenruimte werken zon, vocht en veranderende temperaturen in op een balkonoverkapping, die deze invloeden gedurende een lange periode moet verdragen zonder materiaalmoeheid of andere schade. Daarom zijn alleen hoogwaardige en resistente kunststoffen geschikt voor dit doel, waaraan speciale hulpstoffen de nodige eigenschappen geven, zoals weerstand tegen UV-licht. Populaire varianten voor een balkonoverkapping zijn onder meer:



  • Losse of composiet panelen
  • Rolvloeren gemaakt van bulkgoederen met een individuele snede
  • Tegels met een afgedicht oppervlak
  • Smeerbare vloeibare kunststof
  • Imitatiehout zoals laminaat
  • Composietmaterialen zoals WPC-hout
  • Kunstgras



In de meeste gevallen vormt een kunststof balkonbekleding een betrouwbare afdichting van het oppervlak. Uitzonderingen zoals een WPC-plankenvloer vereisen drainage die water snel en betrouwbaar afvoert.

Verschillende methoden voor assemblage

De verwerking van een kunststof vloer is afhankelijk van het gebruikte materiaal en omvat verschillende methoden zoals lijmen, gelaagd aanbrengen, schroeven en spijkers of stekkerverbindingen. Er zijn veel verschillende systemen op de markt waarmee u eenvoudig en betrouwbaar kunt installeren. In tegenstelling tot andere vloerbedekkingen heb je maar een paar, veelgebruikte gereedschappen nodig voor montage.

Balkonbekleding met een waterdichte afdichting

In veel processen creëert een kunststof balkonbekleding een waterdicht oppervlak dat het onderliggende bouwweefsel betrouwbaar beschermt tegen vocht. Typische voorbeelden van zo’n vloer zijn vloeibaar plastic, tegels en platen gemaakt van PVC of kunstgras. De fixatie gebeurt meestal via een kleeflaag op het substraat, die u dienovereenkomstig moet voorbereiden voor een optimale hechting. Bepaalde soorten vloeren, zoals tegels of panelen, vereisen een definitieve afdichting na montage om voegen en spleten te sluiten.

Lees ook:   Drogerlekkages – Deze oorzaken zitten er vaak achter

Om volledige waterdichting te bereiken, is het belangrijk dat u, naast de vloer, de onderste wandgebieden tot een hoogte van ongeveer 10 cm tot 15 cm opneemt. Dit voorkomt dat water binnendringt als er tijdelijk plassen ontstaan door hevige regenval of tijdens het smelten van sneeuw.

Doorlatende bodems hebben drainage nodig

Sommige kunststof vloeren, zoals planken van WPC, vormen geen doorlopend oppervlak, maar hebben openingen tussen de afzonderlijke planken. In dit geval leidt een drainage bestaande uit een grindbed of speciale matten het water naar buiten. Om het water snel en betrouwbaar te laten wegvloeien, moet u op bepaalde omstandigheden letten, zoals een voldoende gradiënt. Breng bij het installeren een waterdichte balkonbedekking aan als de onderste laag, zodat er geen vloeistof in het substraat kan sijpelen, zelfs als het water stagneert.