Kwikthermometer gebroken – hoe de plaats schoon te maken

Kwikthermometer-gebroken

Eeuwenlang werd de kwikthermometer beschouwd als het standaardinstrument voor het meten van temperaturen. Sinds 2014 is de distributie ervan binnen de EU bijna volledig verboden, maar er zijn nog steeds grote resterende voorraden. Als zo’n kwikthermometer je breekt, moet je snel handelen, maar niet in paniek.

Kwikthermometers en andere meetinstrumenten

Het bijzondere van kwik is dat het een zeer nauwkeurige meting in een breed temperatuurbereik mogelijk maakt. Het varieert van -38 ° Celsius tot +350 ° Celsius voor vloeibaar kwik en kan worden uitgebreid tot +750 ° Celsius door technische trucs zoals een stikstofvulling met hoge druk. Vanwege zijn uitstekende eigenschappen wordt kwik aangetroffen in veel meetinstrumenten van de 20e eeuw, zoals:



  • Klassieke klinische thermometers van glas
  • Thermometers voor binnen en buiten
  • Barometers en weerstations
  • Manometer voor het meten van de luchtdruk
  • Thermostaten met ingebouwd elektrisch circuit vanaf een grenstemperatuur



Daarnaast komt kwik ook voor in spaarlampen die niet gebaseerd zijn op LED-technologie. Onder normale omstandigheden wordt het kwik ingesloten in een luchtdichte container. Als dit kapot is, ontsnapt het giftige zware metaal onmiddellijk en worden dampen gevormd.

Kwikthermometer kapot – de eerste reactie

Het grootste gevaar komt niet van zuiver kwik, maar van de giftige dampen. Daarom, als u een kwikthermometer of een soortgelijk object breekt, opent u snel de ramen, verlaat u de kamer en sluit u de deuren. Vermijd echter wind of tocht die het kwik opwekt – bij stormachtig weer kunt u gewoon de ramen kantelen.

Tweede stap: Kwik verzamelen

Mercurius heeft een hoge intrinsieke binding en vormt een bal die bij impact verbrijzelt. Je kunt de kleine balletjes op een glad oppervlak verzamelen door een stevig papier als schuifregelaar te gebruiken. Zodra ze elkaar raken, vormen de kleine ballen samen een grote. Vouw een dun papier in een goot en buig het ene uiteinde. Je kunt dit als een geïmproviseerde schop nemen en de kralen met de scherven voorzichtig in een luchtdichte glazen pot plaatsen – bijvoorbeeld een mason jar. Op tapijten kunt u voorzichtig deppen op restanten van vochtige doeken of plakband.

Lees ook:   Uitleg Werking Lucht Water Warmtepomp

Derde stap: Kwik opruimen en afvoeren

Zodra u alle zichtbare sporen hebt verwijderd, ventileert u de kamer gedurende ten minste 60 minuten. Dan kun je het vloervocht schoonmaken met een doek. Vermijd vegen of stofzuigen totdat je alle sporen hebt verwijderd – die beide het kwik oproeren en verspreiden in plaats van het te verwijderen. Bewaar kwik, residuen en schoonmaakgerei hermetisch afgesloten, bijvoorbeeld in een conservenpot en lever het in voor verwijdering in een recyclingcentrum of vervuilende mobiel.