Lasbanen leggen – wat u moet weten

Lassen leggen

Lasmembranen zijn weefsels van polyester, jute of glasvezel die dienen als dragermateriaal voor bitumen. Om ze te leggen, moet u de afzonderlijke platen aan elkaar lassen, zodat een gesloten, dicht en waterdicht oppervlak wordt gecreëerd. Daarnaast zijn er nog een aantal andere belangrijke details om rekening mee te houden.

Lasbanen voor verschillende toepassingen

Voordat u begint met leggen, moet u voorzichtig zijn met het gebruik van het juiste type lasplaten. Aan de ene kant verschillen de verschillende soorten in het dragermateriaal, omdat hun duurzaamheid onder andere wordt bepaald. Zo ontleedt de goedkopere jute na verloop van tijd, waardoor duurdere glasvezel een aanzienlijk hogere levensverwachting heeft. Het mengsel van bitumen beïnvloedt de eigenschappen echter nog beslissender. Enkele varianten zijn:



  • Geschuurde of getelde lasbanen als basis voor extra lagen
  • Bitumen met verhoudingen leisteen voor UV-bescherming van de toplaag
  • Additieven van metalen zoals koper of aluminium als dampscherm en voor beplante daken
  • Elastomeer bitumenvellen (PYE) met styro-butadieen-styreen (SBS) voor hoge flexibiliteit
  • Plastomere bitumenmembranen (PYP) met atactisch polypropyleen (APP) voor hoge weersbestendigheid



Modern bitumen bestaat niet meer uit de in het verleden gebruikte koolteer, maar wordt gewonnen uit aardolie. Het bevat geen giftige en schadelijke verbindingen zoals polycyclische, aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) en is daarom onschadelijk voor de gezondheid.

Lasbanen en bitumenplaten

Bitumenplaten hebben als voordeel dat je deze versie koud kunt leggen – dus zonder lassen. Ze hebben een zelfklevende laag of je kunt het bevestigen met speciale daknagels of schroeven. Ze zijn echter duurder en hebben een kortere levensverwachting.

Lees ook:   Glastegels en betonglas

Lasbanen worden verbonden door middel van een gasbrander, waarmee je de randen en de banen door warmte aan elkaar lassen. Dit betekent meer inspanning en je hebt de juiste uitrusting nodig, inclusief geschikte beschermende kleding. Voordelen zijn de lagere prijs, het hogere laadvermogen en de betrouwbaarheid en de langere duurzaamheid.

Lassen leggen – basisprocedure

Op hellende daken wordt de aanleg analoog aan die van dakleer van onder naar boven uitgevoerd. Op platte daken moet u ervoor zorgen dat u vanuit de uiterste hoek in de richting van de ingang werkt, omdat u nooit vers gelaste sporen mag betreden. Voor woonruimtes worden om veiligheidsredenen ten minste twee lagen aanbevolen. Als u zo’n hoes opzet, wacht dan voor een langere periode met geschikt, droog weer, omdat u de volgende laag pas moet verplaatsen na het afwerken en afkoelen van de vorige.

Lassen leggen – hoe verder te gaan

Om lasbanen goed te leggen, maakt u het bitumen vloeibaar met een lasapparaat of een gasbrander tijdens het uitrollen. De resulterende dampen irriteren de longen en vormen een risico voor de gezondheid – dus draag beschermende kleding inclusief een ademhalingsmasker en een bril en zorg voor voldoende ventilatie.

Het bitumen moet uitsluitend op het oppervlak vloeibaar worden om een uniforme laag te vormen en zich te binden met andere webben op interfaces. Zorg ervoor dat u voorkomt dat het verdampt of verbrandt. In het geval van een houten onderconstructie moet je deze beschermen tegen de hitte, bijvoorbeeld door een laag nagelplank te leggen.