Levensduur van zonnesysteem: Hoe lang gaat fotovoltaïsch en co. mee?

De levensduur van een fotovoltaïsch systeem is ongeveer 20 tot 25 jaar. Het zwakke punt is de omvormer, die na 15 tot 20 jaar moet worden vervangen. Hoogwaardige zonnepanelen gaan daarentegen tot 50 jaar mee. De prestaties van elk fotovoltaïsch systeem nemen na verloop van tijd af als gevolg van degradatie. Regelmatig onderhoud kan de levensduur echter verlengen.

En dit is de inhoud van het artikel:



Levensduur van fotovoltaïsche componenten in een oogopslag

Een fotovoltaïsch systeem bestaat niet alleen uit zonnepanelen, maar uit vele verschillende Onderdelen. Bijgevolg varieert ook de levensduur per onderdeel.

Factoren die de levensduur van een zonnesysteem beïnvloeden

Naast natuurlijke veroudering hebben ook regen, zonlicht en vervuiling invloed op de Levensduur van de onderdelen van een zonne-installatie. Stof en vocht zijn bijzonder slecht voor elektrische componenten zoals de omvormer of de kabels voor zonne-energie.



Onjuiste installatie

Een onjuiste installatie is een van de meest voorkomende oorzaken van storingen en defecten aan fotovoltaïsche installaties. Het vermindert niet alleen de levensduur van het zonnesysteem, maar leidt zelfs tot de Annulering van garanties. Bespaar daarom niet aan de verkeerde kant en geef opdracht aan een professioneel gespecialiseerd bedrijf voor fotovoltaïek. Wij ondersteunen u graag en brengen u in contact met gekwalificeerde gespecialiseerde bedrijven. Vul het formulier aan het einde van dit artikel in.

Temperatuurschommelingen

Grote temperatuurverschillen hebben een effect op de Gesoldeerde verbindingen tussen de afzonderlijke zonnecellen en de aansluitdozen hebben een negatief effect. Vooral als het in de winter erg koud wordt en er zich ijs op deze onderdelen vormt, kunnen ze Scheuren krijgen of zelfs breken.

De Omvormer is ook zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen. Daarom moet hij eventueel in een ruimte staan, bijvoorbeeld in de kelder, waar de temperatuur het hele jaar door ongeveer constant is.

Hoge vochtigheid en hitte

De zonnecellen in de PV-module zijn ingebed in een plastic laag en omgeven door glas. Bij zeer hoge vochtigheid en hitte kan de lijm van de kunststoflaag oplossen. Dit kan leiden tot Corrosie van de zonnecellen leiden.

Zonnekabels moeten ook tegen vocht worden beschermd. Als dit doordringt, kan dit leiden tot kortsluiting of brand in het hele PV-systeem.

Zonlicht

Na verloop van tijd is de UV-straling in het zonlicht veroorzaakt een geelbruine verkleuring van de plastic film in de zonnepanelen. De verkleuring vermindert het rendement van het fotovoltaïsche systeem omdat het licht de zonnecellen niet meer volledig bereikt.

Hotspots

Hotspots ontstaan wanneer een klein deel van de zonnecellen gearceerd is gearceerd. De gearceerde cellen genereren dan geen stroom. Daarbij beginnen ze flink op te warmen, want ze krijgen nog steeds dezelfde spanning van de functionerende cellen. Als dit over een langere periode gebeurt, vermindert het de prestaties van de cellen of maakt het ze helemaal kapot. MPP trackers en zogenaamde bypass diodes kunnen de vorming van hotspots voorkomen.

Lees ook:   Het kweken van verschillende clematisplanten: bosranken hebben deze plantafstand nodig

Externe invloed

Helaas wordt schade aan fotovoltaïsche systemen ook veroorzaakt door invloeden van buitenaf. Onderzoek Mader willen de nieuwe installatie beschadigen door aan de bedrading te knagen. Bovendien kan schade worden veroorzaakt door moedwillige vernietiging kan niet worden uitgesloten. Een fotovoltaïsche verzekering kan dus de moeite waard zijn.

Hoe kan de levensduur van fotovoltaïsche panelen worden verlengd?

Om de levensduur van uw fotovoltaïsche installatie te verlengen, moet u deze regelmatig reinigen. Stof, roet en bladeren moeten twee keer per jaar worden verwijderd. Gebruik kalkarm water en een zacht schoonmaakmiddel. Harde middelen vernietigen het systeem.

Naast reiniging moet het systeem ook regelmatig worden onderhouden. Kijk elke zes maanden naar het zonnestelsel. Duidelijke schade kunt u zelf snel ontdekken. Bovendien wordt om de één tot twee jaar een Zonne-ingenieur controleer het hele systeem.

Vermijd bij de planning van het PV-systeem langdurige Schaduwom hotspots te vermijden. Bedenk ook dat bomen en struiken de komende jaren zullen groeien.

Gebruik zeker hoogwaardige zonnepanelen. Deze hebben een veel tragere afbraak. Bovendien bieden merkfabrikanten garanties tot 40 jaar an. Bekijk onze test en vergelijking voor PV-modules. Daar hebben we tal van fabrikanten en modellen onder de loep genomen.

Levensduur van zonnecellen: Hoe lang gaan zonnepanelen mee?

De levensduur van goede zonnepanelen is ten minste 20-25 jaren. PV-modules van zeer hoge kwaliteit gaan zelfs lang mee 40 jaar en meer. Regelmatige reiniging en onderhoud kunnen de levensduur van zonnecellen verlengen. Kristallijne zonnecellen gaan gewoonlijk veel langer mee dan dunne-film modules. De levensduur van dunnefilmmodules is, zelfs bij goede verzorging, slechts 25 jaar.

In het geval van premium modules is na 20 jaar een output van ca. 90% van het oorspronkelijke vermogen wordt bereikt. Modules uit het middensegment en goedkopere modules halen daarentegen net iets minder dan 80% van de oorspronkelijke kracht.

Vermogensafname: Het werkelijke vermogen van de zonnecellen na enkele jaren.

De prestaties van zonnepanelen gaan na verloop van tijd achteruit. Een vermogensverlies van 0,5 %
per jaar aangenomen. Over een periode van 25 jaar wordt de output dus verminderd met 12,5 %. Na 40 jaar is dat zelfs 20 %.

Uit een studie uit 2018 van het Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE bleek dat de werkelijke degradatiewaarde aanzienlijk lager is dan de 0,5%. In de studie is de jaarlijkse gemiddelde waarde 0,15 %. De studie zal een aantal jaren duren en meerdere malen per jaar worden bijgewerkt.

Naast de leeftijdsgebonden Afbraak PV-modules staan ook bloot aan door licht veroorzaakte degradatie. Dit gebeurt wanneer de zonnepanelen voor het eerst aan zonlicht worden blootgesteld. Voor monokristallijne modules bedraagt de door licht veroorzaakte afbraak bijna 1 %. Voor polykristallijne modules is het 2 %. Deze waarden worden echter door de fabrikanten in aanmerking genomen en rechtstreeks afgetrokken van het nominale vermogen van de modules.

Lees ook:   Hoe gevel isoleren

Wat is het rendement na 10 jaar?

Volgens de fabrikanten is het rendement van een fotovoltaïsch systeem na 10 jaar nog steeds 95 % van de oorspronkelijke waarde. In werkelijkheid zijn de voordelen van 97 tot 98 %. van de oorspronkelijke efficiëntie realistisch is.

Wat is het rendement na 20 jaar?

Volgens de fabrikanten ligt het fotovoltaïsche rendement na 20 jaar net onder 90 % van de oorspronkelijke efficiëntie. Uit een studie van het Fraunhofer Instituut blijkt dat in werkelijkheid een output van 95 tot 97 %. van de oorspronkelijke efficiëntie is heel goed mogelijk.

Productgarantie & prestatiegarantie van de zonnepanelen

De productgarantie dekt de Materiaal
en de Montage van de fotovoltaïsche modules. Het gaat om gebreken en productiefouten. De productgarantie is meestal hoger dan de prestatiegarantie. Een lengte van 15 tot 25 jaar is het gemiddelde.

De prestatiegarantie beschrijft de gegarandeerde prestatie van het PV-systeem. Dit komt omdat de fabriek na een bepaalde periode nog steeds een bepaalde output moet produceren. Premium modules bereiken hier betere waarden. Een gegarandeerde output van 90 % in de eerste 10 jaar en een prestatie van ten minste 80 % in de komende 10 tot 15 jaar.

Levensduur van de andere onderdelen

Een fotovoltaïsch systeem bestaat niet alleen uit zonnepanelen. En de andere onderdelen hebben ook een verwachte levensduur. Laten we deze eens nader bekijken.

Levenslange omvormer met garantie

De levensduur van een omvormer is gemiddeld 10 tot 15 jaar. Tijdens de levensduur van de fotovoltaïsche installatie moet de omvormer dus 1-2 keer worden vervangen. De fabrikanten geven een productgarantie van 2 tot 5 jaar.

Veel fabrikanten van omvormers bieden vaak dure garantie-uitbreidingen aan, maar die zijn niet echt de moeite waard. Ze dekken vaak maar korte periodes en zijn veel te duur.

Levenslange opslag van elektriciteit

De levensduur van een elektriciteitsopslagsysteem wordt uitgedrukt in Laadcycli wordt gemeten. Een laadcyclus beschrijft het volledig opladen, opslaan en ontladen van de elektriciteitsbuffer. Opslagunits in eengezinswoningen bereiken ongeveer 4.000-5.000 Laadcycli. Bij de gebruikelijke 200-250 laadcycli per jaar bedraagt de levensduur van een energieopslageenheid ongeveer 15 tot 20 jaar.

De levensduur is ook sterk afhankelijk van het type opslagunit en ook van de desbetreffende fabrikant. In tegenstelling tot lithium-ion-opslagapparaten is de levensduur van Lood-zuur opslag alleen 7 tot 15 jaar. Ze worden tegenwoordig echter nauwelijks meer gebruikt omdat ze giftig zijn en slechts de helft van de opslagcapaciteit kunnen bieden.

Garantie voor elektriciteitsopslag

Er zijn garanties voor elektriciteitsopslagsystemen tot 10 jaar.. De term varieert van fabrikant tot fabrikant. Het omvat meestal het product en de prestaties ervan. Dit garandeert dat de eenheden voor de opslag van elektriciteit na 10 jaar nog steeds 80 % van de oorspronkelijke voorstelling.

Lees ook:   Barst in keermuren: hoe kipmoment opvangen?

Zonnekabel

Zonnekabels in PV-systemen zijn zeer robuust. Zij moeten dagelijks bestand zijn tegen zonnestraling, weersomstandigheden en temperatuurschommelingen. Ze duren dus minstens 20 jaar.. Een levensduur van 30 jaar is echter ook mogelijk.

Om ervoor te zorgen dat de kabels zo lang meegaan, moeten ze goed worden geïnstalleerd. Als er vocht in de stekkerverbindingen dringt of als de kabels onder spanning staan, kan dit snel leiden tot Schade. Tijdens de reguliere Fotovoltaïsch onderhoud de kabels worden ook gecontroleerd. Dit is belangrijk omdat een van de belangrijkste oorzaken van schade aan de bekabeling maden zijn.

Module beugels

De garantie op modulebeugels duurt gewoonlijk slechts 10 jaar.. Dit maakt echter niet veel uit, want de aluminium en stalen beugels zijn zeer bestendig. Hier kunt u een levensduur van minstens 20 jaar verwachten – meestal zelfs aanzienlijk langer.

Stroomoptimalisator

PV power optimizers kunnen de fotovoltaïsche opbrengst van uw systeem verhogen. Hun levensduur ligt tussen de 15 en 25 jaar. De meeste fabrikanten geven garanties van 15 en 25 jaar. Deze dekken alleen het product. U moet de kosten voor vervanging zelf dragen.

Levensduur van een zonnesysteem voor warm water (thermische zonne-energie)

De levensduur van een zonnesysteem voor warm water, ook wel thermische zonne-energie genoemd, is als volgt 20 tot 25 jaar. In de regel hebben collectoren een veel langere levensduur dan andere onderdelen van het systeem, zoals de pomp. De meeste fabrikanten geven tot 10 jaar garantie op de werking van de zonnecollectoren.

Verwijdering van fotovoltaïsche panelen aan het einde van hun levensduur

De verwijdering van zonnecellen is gratis voor particulieren. U kunt tot 40 fotovoltaïsche modules inleveren bij het gemeentelijke inzamelpunt. Voor een groter aantal eenheden, neem direct contact op met PV-Cycleom een ophaling te regelen. Commerciële klanten moeten contact opnemen met de eigenaar van de installatie die verantwoordelijk is voor de verwijdering van PV.

Er zijn zelfs gemeenten en provincies die jaarlijks gratis inzamelingen aanbieden. De ontmanteling van de fotovoltaïsche installatie blijft echter een kostenpost.

Conclusie

De gemiddelde levensduur van een fotovoltaïsch systeem is ongeveer 20 tot 25 jaar. Fotovoltaïsche modules gaan echter veel langer mee bij goede verzorging en regelmatig onderhoud. Een levensduur van 30 tot 40 jaar is niet uitzonderlijk. De gewone Onderhoud en inspectie vertraagt ook de veroudering.

Een van de belangrijkste factoren is een vakkundige installatie van het fotovoltaïsche systeem. Dit is de enige manier om vanaf het begin problemen te voorkomen, die anders later heel duur kunnen zijn.

Neem daarom geen risico’s en vul het onderstaande formulier in. Wij brengen u dan gratis en vrijblijvend in contact met maximaal vijf gekwalificeerde fotovoltaïsche vakbedrijven uit uw regio. Vergelijk de aanbiedingen en bespaar tot 30%!