Lijst van onbrandbare isolatie (brandwerende isolatie A1)

Onbrandbare isolatie speelt een cruciale rol bij de brandbeveiliging van een huis. Maar welke isolatiematerialen zijn brandwerend en hoe wordt dat gedefinieerd? Ontdek het in deze gids.

Voordat we verder gaan met de lijst van onbrandbare isolatiematerialen, is het belangrijk de onderliggende indeling van bouwmateriaalklassen te begrijpen.



Bouwmateriaalklassen kort uitgelegd

De EU-norm EN 13501-1 en de Duitse DIN-norm 4102-1 beschrijven de bouwmateriaalklassen. Beide normen zijn van toepassing en vergelijkbaar met elkaar.



De Duitse norm onderscheidt niet-ontvlambare stoffen (=klasse A) en brandbare stoffen (=klasse B). Beide categorieën zijn als volgt onderverdeeld in subklassen:

Brandbeveiligingsklasse A

  • A1 = onbrandbare materialen
  • A2 = onbrandbare materialen die kleine hoeveelheden brandbare stoffen bevatten

Brandbeveiligingsklasse B

  • B1 = vlamvertragende materialen
  • B2 = normale brandbare materialen
  • B3 = licht ontvlambare materialen

Gespecialiseerd bedrijf voor isolatie gezocht?

Vind nu de juiste aanbieders!

1. minerale wol

Isolatiematerialen van Minerale wol (glaswol en steenwol) hebben uitstekende brandwerende eigenschappen en zijn onbrandbaar. Minerale wol is extreem hittebestendig en absoluut brandveilig. Isolatiematerialen gemaakt van Minerale wol de veiligste worden Brandbeveiligingsklasse A1 toegewezen.

1.1 Steenwol

Steenwol is onbrandbaar en vuurvast. Het is gemaakt van steen, kalksteen en gerecycleerde vormbakstenen. De indeling in de Brandbeveiligingsklasse A1 betekent dat de grootst mogelijke Bescherming tegen brand is gegeven. Met een smeltpunt van meer dan 1.000 graden Celsius is het materiaal bijvoorbeeld geschikt voor gebruik in geclassificeerde Gebouwen voor brandbeveiliging.

Gebouwen geïsoleerd met steenwol stoppen in geval van nood de Uitbreiding van de brand. Dit voorkomt dat het vuur overslaat naar naburige huizen en verdiepingen. Op die manier kan de brand worden bedwongen en kunnen reddingsteams de brandhaard gericht bestrijden.

Lees ook:   Hoe dik moet muurisolatie zijn voor premie?
Onbrandbare steenwolisolatie

Onbrandbare isolatie van steenwol

1.2 Glaswol

Glaswol is een onbrandbaar isolatiemateriaaldie uitzonderlijke fysische eigenschappen heeft op het gebied van brandbeveiliging. Het is vuurvast, hittebestendig en is een van de veiligste materialen. Glaswol wordt onderworpen aan de hoogst mogelijke Brandbeveiligingsklasse A1 toegewezen.

Naast de uitstekende brandwerende eigenschappen is het isolatiemateriaal chemisch neutraal, gemakkelijk te verwerken, licht, buigzaam en verouderingsbestendig.

2. perliet

Thermische isolatie van perliet is onbrandbaar en in de Brandbeveiligingsklasse A1 kan worden gevonden. Hierdoor speelt het materiaal een belangrijke rol bij de brandbeveiliging. Zelfs zonder chemische toevoegingen zal isolatie van perliet niet bestand tegen elk vuur.

Meestal wordt het materiaal gebruikt als losse korrels in Holtes in het dak en Plafondruimtes gegoten. Maar er is ook een breed assortiment onbrandbare isolatieplaten en complete Thermische isolatiesystemen gemaakt van perliet. Het product rot ook niet. Ongedierte blijft weg, want perliet is oneetbaar voor dieren.

3. schuimglas / schuimglas

Schuimglas houdt extreem hoge temperaturen. Thermische isolatie van Foamglas vervormt niet in geval van brand, ontwikkelt geen giftige gassen of rook. Bovendien vallen er geen brandende druppels. Het isolatiemateriaal bevindt zich in de veiligste Brandbeveiligingsklasse A1 en wordt beschouwd als onbrandbaar.

Wanneer schuimglas in contact komt met vuur, begint het materiaal te om te glazuren. Er ontstaat een interessant effect (= melt-shield effect), omdat een hitteschild wordt gevormd als beschermende laag in geval van brand.

Onbrandbaar isolatiemateriaal in de vorm van schuimglaspanelen

Onbrandbaar isolatiemateriaal in de vorm van schuimglaspanelen

4. calciumsilicaat

Calciumsilicaat overtuigt als isolatiemateriaal met positieve Brandbeveiliging en is een van de materialen van de Brandbeveiligingsklasse A1. Calciumsilicaat is dus brandvrij en onbrandbaar.

Lees ook:   Kan de magnolia gebruikt worden als haag?

Het materiaal wordt meestal gebruikt in de vorm van onbrandbare isolatieplaten geïnstalleerd. Het product bestaat uit de minerale bestanddelen Calciumoxide (=kalk) en Siliciumdioxide (=zand). Door toevoeging van water en porievormende middelen (=chemische stoffen) ontstaat het volgende het brandwerende isolatiemateriaal.

Calciumsilicaat wordt vaak gevonden als product voor de Binnenisolatie van gevels van beschermde gebouwen en vakwerkhuizen.

5. geëxpandeerde klei

Geëxpandeerde klei wordt vaak gebruikt als isolatiemateriaal in rijtjes- en hoogbouw, omdat geëxpandeerde klei een uitstekende brandbeveiliging verzekert. Het materiaal is onbrandbaar en hoort daarom thuis in de Brandbeveiligingsklasse A1.

Geëxpandeerde klei is een bolvormig anorganisch isolatiemateriaal met een binnenin gevormde poreuze structuur. De brandvrij materiaal wordt geproduceerd door sterke verhitting van kleikorrels. Een typische toepassing van geëxpandeerde klei bij de renovatie van gebouwen is bijvoorbeeld de isolatie van het verdiepingsplafond.

Onbrandbare isolatie – Conclusie

Isolatie in huis wordt in de eerste plaats gebruikt voor thermische bescherming. Het aspect Bescherming tegen brand Slechts weinig huiseigenaren denken aan brandbeveiliging. Toch is de keuze van het juiste isolatiemateriaal cruciaal voor de veiligheid van hun vier muren. A onbrandbare isolatie remt de verspreiding van het vuur in geval van brand en voorkomt dat het overslaat naar naburige gebouwen of verdiepingen. Daarom is een Brandwerende isolatie van vitaal belang om te overleven.

Isolatiematerialen zoals Steenwol of Glaswol. Maar ook andere minerale isolatiematerialen zoals perliet, cellulair glas, geëxpandeerde klei of calciumsilicaat worden onderworpen aan de hoogste Brandbeveiligingsklasse A1 toegewezen.

Niet alleen de keuze van het juiste brandwerende isolatiemateriaal is echter doorslaggevend, maar ook Deskundig en schoon isolatiewerk. Daarom moet u vertrouwen op gerenommeerde gespecialiseerde bedrijven die hun vak verstaan. Wij ondersteunen u graag door u in contact te brengen met gecertificeerde gespecialiseerde bedrijven bij u in de buurt. Vul het onderstaande formulier in en ontvangt u vrijblijvende en gratis offertes die u op uw gemak kunt vergelijken. U kunt besparen tot 30% kosten!

Lees ook:   Modulerende warmtepomp