Als de bladeren van een plant van kleur veranderen of abnormaal hangen, is dit een belangrijk signaal. De plant vertelt je dat er iets mis is met de stofwisseling of toevoer. Hier kun je lezen wat hangende bladeren aangeven.
Als er te weinig water is, droogt de plant uit
Hangende bladeren geven het uiterlijk van droogheid. Sterker nog, dit kan ook het geval zijn. Vooral als de plant tijdens een lange periode van hitte niet genoeg vocht krijgt, laat hij de bladeren snel hangen. Het is mogelijk dat het water gewoon in de grond sijpelde in de brandende zon.
Daarom moet je de sering niet in de schaduw planten. In feite vertrouwt de plant op voldoende zonlicht om zijn metabolisme te laten draaien en voedingsstoffen te leveren aan de vele bladeren en bloemen. Geef de sering ’s avonds of ’s ochtends water, wanneer het water niet zo snel verdampt en in de hete grond zakt. U kunt ook de toevoer van de getroffen plant ondersteunen met de juiste meststof.
Hiermee kun je lila bemesten
- Compost
- Hoornkrullen of hoornmeel
- Vloeibare meststof zonder overmatig stikstofgehalte
- Meststof met langzame afgifte zonder al te veel stikstofgehalte
Zelfs bij wateroverlast lila bladeren hangen de bladeren
Maar niet alleen te weinig water, ook te veel vocht zorgt ervoor dat de sering aan de bladeren hangt. Als het water in de bodem niet kan weglopen en er wateroverlast ontstaat, levert dit flinke problemen op voor de plant. Waar wateroverlast een permanente toestand wordt, kunnen de wortels van de sering hun werk niet meer doen. De toevoer stopt en het kan zelfs leiden tot rotting van de wortels.
Als u wateroverlast opmerkt, moet u een drainagelaag aanbrengen. Om dit te doen, graaft u de sering op en laat u deze enige tijd drogen. Verspreid ondertussen wat grind of zand op de plek ter hoogte van de wortels. Dit kan ervoor zorgen dat het water zich niet verder ophoopt en de omstandigheden verbeteren. Als het water nog steeds niet wegloopt, moet u de sering naar een andere locatie transplanteren.