Luchtontvochtiger bevroren? Oorzaken en oplossingen

Luchtontvochtiger bevroren

Als een luchtontvochtiger bevriest, duidt dit niet op iets goeds. Niet alleen neemt de efficiëntie van het apparaat geleidelijk af – op een gegeven moment kan het ook leiden tot een totaal defect. Waarom het probleem optreedt en hoe u het kunt oplossen, leggen we hieronder uit.

Waarom bevriest een luchtontvochtiger?

Compressor-bediende condensatie-ontvochtigers zijn zeer effectieve hulpmiddelen in huishoudelijke en bouwomgevingen om de lucht in kamers te ontvochtigen en te drogen. Hun werkingsprincipe is in feite dat van een koelkast – dus werken ze met een koelmiddel dat circuleert in een circuit met condensor en verdamper:



  • Koelmiddel wordt tijdens compressie/condensatie verwarmd en abrupt gekoeld tot ver onder kamertemperatuur aan de verdamperzijde
  • Vochtige lucht wordt aangezogen en naar de verdamper geleid
  • Lucht wordt gekoeld onder het dauwpunt bij de verdamper – vocht uit de lucht condenseert op de verdamper en koelt het af
  • Condensatie wordt opgevangen in opvangcontainers
  • Gekoelde en ontvochtigde lucht wordt opnieuw opgewarmd bij de hete condensor en teruggebracht naar de kamer



In dit gesloten circuit ijst de condensatie bij de verdamper snel op omdat het erg koud kan worden – vooral als de kamertemperatuur vrij koel is. Als gevolg hiervan raken de vinnen van de verdamper steeds meer verstopt. Dit vermindert op zijn beurt in eerste instantie de efficiëntie van het apparaat. Na een langere periode van gebruik kan het uiteindelijk tot een totale storing komen.

Wat moet er dan gebeuren?

In principe heb je de volgende opties:

  • Ontdooi het apparaat regelmatig
  • Maak een apparaat met automatische ontdooifunctie
  • Apparaat met automatische uitschakelfunctie voor passieve de-icing
Lees ook:   Hoe een licht hellend plat dak uitvoeren?

Zelfontdooien

Als u het glazuur en de bijbehorende verzwakkingsefficiëntie van uw luchtontvochtiger tijdig voor het totale defect opmerkt, moet u het ontdooien – net zoals een koelkast zonder automatische ontdooifunctie regelmatig moet worden ontdooid. Om dit te doen, verwijdert u de luchtontvochtiger van het lichtnet en laat u deze op de warmst mogelijke kamertemperatuur. Afhankelijk van de mate van glazuur kan het volledig ontdooien verschillende tijdsduur in beslag nemen, zoals tot 24 uur.

Apparaten met automatische ontdooiing of uitschakeling

Net als koelkasten hebben hoogwaardige, moderne condensator-aangedreven condensatieontvochtigers nu ook standaard een automatische ontdooifunctie geïntegreerd. Het glazuur wordt continu onderdrukt met behulp van heet gas of circulerende lucht, zodat het tijdens continu bedrijf niet eens ver kan komen. Andere, eenvoudigere apparaten hebben een timerapparaat dat zorgt voor regelmatige zelfuitschakeling van het apparaat en dus passieve de-icing.