Lupinen kweken in een pot – zo werkt het

Lupine-in-de-pot
Lupinen groeien ook uitstekend in potten.

De rechtopstaande groei met de knappe pluimbloemen maakt de lupine de ideale potplant. Maar welke eisen stelt de plant aan het substraat? Moet u ergens rekening mee houden bij het kiezen van een locatie? Hoe vaak moet de lupine verpot worden? Dit artikel vertelt je dat allemaal.

Kiezen voor kleine variëteiten

Wat goed dat de lupine in zoveel verschillende groeivormen voorkomt. Vooral voor het houden van kuip kun je ook kleine exemplaren krijgen die niet hoger worden dan 80 cm. Ze passen perfect op het balkon.





Tips &Trucs

Verschillende lupinevariëteiten hebben niet alleen verschillende hoogtes. Ook de verscheidenheid aan bloemkleur biedt een enorme selectie. Combineer exemplaren in oranje, geel, rood, wit of paars. Zo komen je lupines pas echt tot hun recht op het terras.

Eisen aan de plantenbak

Lupinen vormen lange poolwortels in de volle grond, die tot 2 m diep in de grond reiken. Hoewel een plantenbak deze groei voorkomt, volgt de lupine deze gewoonte ook in de pot. Een voldoende diepe plantenbak is daarom onmisbaar. Bovendien moet de pot worden uitgerust met drainage om wateroverlast te voorkomen. Geëxpandeerde klei of zand zijn bijvoorbeeld geschikte drainagelagen. Het is het beste om een potscherf over het tuitgat van de emmer te plaatsen.

De juiste locatie

Lupinen houden van zonnig. Een licht balkon is daarom ideaal als locatie. In de schaduw vormt de plant slechts een paar bloemen. De groei blijft ook achter bij de maximale grootte, wat ook een voordeel kan zijn voor het houden van emmers. Plaats de pot zo beschut mogelijk tegen de wind zodat de bloempluimen niet buigen bij harde windstoten.

Lees ook:   Hoe worden viooltjes overwinterd?

Zorgmaatregelen

Hoewel buitenluipinen extreem gemakkelijk te verzorgen zijn, hebben kuipplanten helaas iets meer aandacht nodig. Omdat hun wortels het grondwater niet bereiken, kunnen ze zichzelf niet zelfstandig van water voorzien. Om deze reden moet je de bloem regelmatig water geven. Door af en toe wat compost aan het substraat toe te voegen, verbeter je de nutriëntendichtheid.