Lupines kweken in je eigen tuin

Lupine teelt
Lupinen zijn nuttige en sierplanten tegelijkertijd.

Of het nu met gele, witte of blauwe bloemen is – de lupine is in ieder geval een verrijking voor de tuin en kan zelfs culinair worden gebruikt. Het is onmogelijk om landbouw te bedenken zonder de sierplant. Maar ook in de eigen tuin lukt de teelt. Zeker als je onze tips opvolgt.

Algemene informatie over lupine als nuttige en sierplant

Als gelijkwaardige sojavervanger worden zoete lupinen steeds belangrijker voor grootschalige teelt in de landbouw. De zaden verkregen uit de plant zijn zeer rijk aan eiwitten en verteerbaar, zodat ze waardevolle eiwitleveranciers zijn voor varkens en pluimvee als veevoer.
De zoete lupine verschilt in drie vormen



  • van witte lupine
  • de gele lupine
  • evenals de blauwe lupine



Alle drie de soorten vereisen een andere pH-waarde van de bodem, hoewel het bereik ook erg klein is met een waarde van 6,0 tot 6,8.
Sinds de uitbraak van de lupineziekte anthracnose in 1995 is de landbouw voornamelijk afhankelijk van de teelt van het blauwe ras, omdat alleen deze soort resistent is tegen de ziekte.

Tips &Trucs

In de eigen tuin komt lupine bij twee soorten voor. Aan de ene kant is er de plant als meerjarige lupine, wat een pure sierplant is. Voor een gewasopbrengst komt echter alleen de gecultiveerde vorm in twijfel, omdat de meerjarige lupine giftig is.

Claims van zoete lupine

Qua locatie en bodembehoefte is de teelt van zoete lupine vergelijkbaar met die van sierluice. Beide planten gedijen ook op arme bodems en hebben weinig verzorging nodig. Er moet echter voldoende ruimte beschikbaar zijn zodat de voorraad voldoende is voor een productieve oogst. De teelt in de eigen tuin is vooral gericht op het latere gebruik van de zaden, aangezien de zoete lupine geen waardevolle bloem vormt. Als u meer geïnteresseerd bent in de visuele verrijking van het tuinbed, moet u uw toevlucht nemen tot de siervorm, zolang peuters en huisdieren niet in gevaar worden gebracht door de giftige eigenschap.