Mierikswortel vermeerderen – tips en trucs

Mierikswortel vermeerderen
Mierikswortel wordt het best vermeerderd via wortelstukken

Mierikswortel is een van de tuinplanten die zich in de tuin bijna vermenigvuldigen als onkruid dat eenmaal is geplant. Als je nog geen mierikswortel hebt, kun je met deze eenvoudige tips zelf met succes planten kweken.

Vermeerdering via wortelstukken

Hoewel het theoretisch mogelijk is om mierikswortel via zaden te vermeerderen, is dit in de praktijk meestal niet echt efficiënt. Het is veel gemakkelijker om zich voort te planten via delen van de wortel. Om dit te doen, kunt u eenvoudig een wortel uit de supermarkt gebruiken.





Verdeel de mierikswortel in stukjes van ongeveer drie centimeter groot. Deze stukjes plant je later. Daarvoor moet je de mierikswortel echter nog een paar dagen laten staan. De interfaces moeten goed gedroogd zijn. Anders kan het gebeuren dat de mierikswortel op deze plaatsen begint te rotten. Hoewel het niet vaak voorkomt dat het hele wortelstuk dan wordt gebroken, vertraagt het wel de ontluiking.

Plant mierikswortel.

De mierikswortel geeft de voorkeur aan een losse en goed gedraineerde grond, maar heeft een hoog gehalte aan voedingsstoffen. Een mengsel van zand en compost is ideaal. Je kunt de mierikswortel zowel in kuipen als buiten planten. Met een cultuur in de emmer moet je er echter voor zorgen dat de emmer diep genoeg is om mooie en lange wortels te vormen.

Planttijd vanaf het voorjaar

In principe kun je het hele jaar door wortelstukken planten. Als je in hetzelfde seizoen wilt oogsten, moet je de wortelstukken in het voorjaar planten. Je hoeft de sneden niet te laten drijven, je kunt ze direct in de grond planten.

Lees ook:   Hoe aardbeien met succes te laten groeien in verhoogde bedden

In de zorg is de mierikswortel niet duur. Wanneer je je groenten water geeft en bemest, geef er dan altijd een aantal aan de mierikswortel. Kortom, de planten zouden het zelfs zonder zorg doen. De wortels zijn later echter veel mooier als hij wat zorg krijgt.