Mispelzaden roosteren

Mispel-Kernen-Roesten
De zaden van de mispel kunnen worden geroosterd.

De zaden in de vruchten van mispels zijn bijzonder hard en bijna oneetbaar als ze puur zijn. Ze zijn echter niet alleen geschikt voor het vermeerderen van de mispel door te zaaien, maar kunnen ook in de pan of oven worden geroosterd tot een speciaal smaakhoogtepunt.

De zaden van mispel

In de vruchten van mispel, de mispel, zijn er enkele kleine zwarte zaden. Deze worden voornamelijk gebruikt voor de natuurlijke vermeerdering van de plant. Qua smaak zijn ze slechts gedeeltelijk eetbaar in hun pure staat. Ze zijn bijzonder hard en moeilijk te kauwen.

Rooster de mispelzaden

De zaden kunnen echter worden geroosterd en zo tot een smaakplezier worden gemaakt. Je kunt ze roosteren

  • in de pan
  • of direct in de oven.

Rooster de zaden in de pan

Verhit vet of olie in een pan. Als alternatief kunt u een gecoate pan gebruiken om de toevoeging van olie te besparen. Voeg de zaadjes toe en roer ze regelmatig door elkaar. Dit is vooral belangrijk omdat de kleine kernen gemakkelijk kunnen verbranden. Nadat je de gewenste mate van roosteren hebt bereikt, kun je de zaden in een kom verfijnen met zout, paprika, suiker of andere kruiden of ze mengen met andere zaden.

Rooster de zaden in de oven

Verdeel de zaden die van de vrucht zijn verzameld op een bakplaat met bakpapier. Zorg ervoor dat de afzonderlijke kernen zich zo wijd mogelijk verspreiden en niet samen op een grote stapel liggen. Volgens persoonlijke smaak kun je de zaden borstelen met honing of bestrooien met suiker.

Zet de bakplaat ongeveer vijf tot 15 minuten in de oven op 160 graden Celsius. Meng de zaden na een paar minuten zodat ze van alle kanten goed geroosterd zijn.

Gebruik geroosterde mispelpitten

Oneetbaar in de rauwe staat, worden geroosterde mispelpitten een speciaal smaakhoogtepunt. Gebruik ze als een kleine snack tussendoor of gebruik ze als topping voor salades of muesli’s.

Combineer de mispelpitten met andere zaden

De mispelpitten combineren goed met andere geroosterde pitten of noten. Dit geeft u unieke combinaties voor verschillende toepassingen. Meng de mispelpitten naar eigen smaak, bijvoorbeeld met

  • pompoenpitten,
  • zonnebloempitten,
  • Pijnboom
  • Pistachenoten
  • Amandelen
  • of verschillende soorten noten.