Moeiteloos &zonder frustratie: hoe rozenbottels goed te coreen

Rozenbottel coring
Rozenbottels hebben ook zaden.

Wanneer in de late herfst de rozenstruiken vol rood fruit zitten en tuinen, parken en bermen versieren, is het rozenbottelseizoen begonnen. De kleine vitaminebolletjes met de onmiskenbare fruitige smaak zorgen voor een gezonde afwisseling in de thuiskeuken. Maar pas op voor de jeukende zaden – deze kunnen een beetje vervelend zijn:

Bereiding & Rozenbottel oogst

In tegenstelling tot de romige pulp hebben de zaden van de rozenbottelvrucht huidirriterende haren op hun huid. Omdat je een groot aantal rozenbottels nodig hebt om de gezonde puree te verkrijgen voor bijvoorbeeld jamproductie, zou het individueel snijden en coren van de vruchten een echte Sisyphean-taak zijn.

Nadat je de gewenste hoeveelheid rozenbottels hebt geoogst, moet je eerst de papperige of verschrompelde exemplaren sorteren. Eventuele bladeren en stengels moeten ook van de rode vruchten worden verwijderd. Voordat u de zaden van het merg van de rozenbottels scheidt, moet u de vruchten grondig wassen onder stromend water en zo onzuiverheden verwijderen.

Verwijder eenvoudig rozenbottelzaad dankzij zeef of Flotter Lotte

Zodat je de zaden niet met brandende handen hoeft uit te schrapen, moet je gewoon deze truc gebruiken om de zaadvrije rozenbottelpulp te bemachtigen:

  1. Giet alle geoogste rozenbottels in een grote pan en voeg voldoende water toe zodat het fruit nauwelijks bedekt is.
  2. Kook de vruchten met het hete water.
  3. Afhankelijk van hun grootte, laat de rozenbottels maximaal een half uur sudderen op het kleinste vlammetje.
  4. Zodra de rode vruchten zacht zijn gekookt, kunt u het mengsel vermalen met een aardappelpuree.
  5. Geef het mengsel nu door met de Flotten Lotte of een grote zeef door het rozenbottelmengsel erdoorheen te borstelen.
  6. Om zelfs de fijnste haren van de pitten te verwijderen, ga je opnieuw door het merg. Gebruik deze keer een fijnere zeef of zelfs een gaasdoek.

Ideeën voor de fruitige rozenbottelpulp en de harige zaden

De gezeefde rozenbottelpulp kan worden gebruikt voor fruitige recepten. Je kunt er bijvoorbeeld gelei of jam mee maken of gebruiken voor andere desserts zoals compotes of smoothies. De pitten en schelpen die in de zeef achterblijven, kunnen worden gedroogd en bijvoorbeeld als thee of voor rozenbottelsiroop of azijn worden gebruikt.