Moet je verf verdunnen?

Must-man-color-verduennen

In het geval van verf rijst steeds weer de vraag of het tijdens de verwerking moet worden verdund of niet. Dit is vooral afhankelijk van het gewenste resultaat en de toepassingsmethode. Wat verdund kan worden is afhankelijk van het specifieke kleurproduct.

Wanneer moet/mag je verf verdunnen?

Voor het schilderen van muren of meubels zijn er veel verschillende kleuren op de markt. En dit betekent niet alleen de verschillende tinten, die resulteren in een oneindig palet door individuele kleurmengdiensten. Ook kan de samenstelling van de ingrediënten heel anders zijn.





Als het gaat om de vraag of een verf verdund kan of zelfs moet worden, speelt het gebruikte oplosmiddel een rol. Verven kunnen gebaseerd zijn op water of oplosmiddelen. De meest gebruikte acrylverven van vandaag zijn meestal emulsieverven op waterbasis. Ecologische verven zoals klei of krijtverven zijn ook op waterbasis. Alkydverven worden opgelost in oplosmiddelen van verschillende soorten, minerale verven zoals kalk of silicaatverven, aan de andere kant, in potaswaterglas. Dit resulteert in de volgende regels voor de juiste verdunningsmiddelen

  • Verf op waterbasis (acryl-, krijt- of kleiverf): altijd met water
  • Verf op basis van oplosmiddelen: hetzij met een universeel verdunningsmiddel voor muurverven, met terpentijnvervanger of, in het geval van dure verven, met een speciaal verdunningsmiddel van dezelfde fabrikant dat specifiek op het product is afgestemd
  • Minerale kleuren: potaswaterglas of ‘fixatief’

Wanneer en hoeveel moet de verf verdund worden?

Het verdunnen van een verf is vooral aan te raden als je op grotere vlakken werkt en daarom de verf met het spuitpistool wilt aanbrengen in plaats van met de kwast. Een lichte verlichting of ‘pastelisering’ van de kleurtoon kan ook een argument zijn. Houd er echter altijd rekening mee dat het kleurresultaat dan minder ondoorzichtig en minder duurzaam zal zijn, vooral bij gevoelige kleuren zoals krijtverf.

Lees ook:   Bruin regenwater

Vooral bij het aanbrengen met het spuitpistool wordt verdunning echter meestal sterk aanbevolen. Ten eerste voorkomt dit dat het mondstuk verstopt raakt – waarbij sowieso een nozzle met minimaal één tot 1,4 millimeter moet worden geselecteerd. Ten tweede bereikt de verdunning een meer uniform, fijnstofkleurig resultaat en brengt de kleur gelijkmatiger en neusloos op schuine plaatsen (zoals tuinhekken).

Kortom, je moet verf verdunnen met 5 tot maximaal 10%, want primers zijn goed bij 15%. Voor het doseren zijn er praktische doseerstangen met inkepingen in stappen van 10%.