Niet alle strobloemen zijn winterhard

Winterhard voor strobloemen
Niet alle strobloemen zijn winterhard.

Strobloemen komen oorspronkelijk uit warme gebieden en zijn daarom slechts gedeeltelijk winterhard. Sommige soorten kunnen zelfs bij temperaturen met één cijfer doodvriezen. Om je strobloemen goed door de winter te krijgen, moeten enkele voorwaarden in acht worden genomen.

Verschillende soorten strobloemen

Niet alle soorten zijn even winterhard of vorstgevoelig. Hier is het mogelijk om onderscheid te maken tussen



  • meerjarig winterbestendig en vorstbestendig
  • evenals eenjarige en niet-winterharde soorten.



Winterharde strobloemen

Sommige strobloemen worden beschreven als winterhard en vorstbestendig. Dit zijn meestal ook meerjarige planten, die geschikt zijn om in het voorjaar te overwinteren en te herbloeien. De winterharde strobloemen kunnen meestal in de tuin of op het balkon blijven hangen, zelfs bij ijzige temperaturen.

Snijd in de herfst de bovengrondse plantendelen terug boven de grond en bedek het gebied met een mulchdeksel. Dit beschermt niet alleen de wortels tegen vorst, maar zorgt ook voor constant vocht en een goede toevoer van voedingsstoffen.

Winterharde strobloemen in potten moeten ook worden beschermd tegen het begin van kou met tuinvlies of jutezakken. Door de relatief kleine hoeveelheid grond hebben de wortels minder zelfbescherming.

Een bijzondere winterharde soort

Een bijzonder opvallende en veel voorkomende winterharde strobloem is de Zuid-Afrikaanse strobloem met de botanische naam Helichrysum splendidum. Dit overtuigt niet alleen door zijn winterhardheid, maar ook door een speciaal kleurenspel van zilveren stelen en gele bloemen.

Niet-winterharde strobloemen

Niet-winterharde strobloemen worden meestal als eenjarige planten gehouden. Dit betekent dat ze in het najaar worden afgevoerd en komend voorjaar worden vervangen door nieuwe planten. Maar zelfs eenjarige en niet-winterharde exemplaren kunnen worden gekweekt als meerjarige planten. Belangrijk hierbij is een voldoende overwintering in een geschikte overwinteringswijk. Dit moet de volgende kenmerken hebben:

  • het moet licht en droog zijn,
  • bij temperaturen boven het vriespunt.
  • Zeer geschikt hiervoor zijn lichte en droge kelderkamers, garages, serres of gewoon de vensterbank in een niet oververhitte woonkamer, zoals de slaapkamer.
Lees ook:   Bouw je eigen platte dak – de stapsgewijze instructies

Droge strobloemen voor opslag

Om de kleurrijke bloemen van de strobloemen nog langer te bewaren, kunnen ze ook gedroogd worden. De bloemen behouden hun kenmerkende vorm en kleur, zelfs wanneer ze gedroogd zijn. Om dit te doen, hang je ze een paar dagen ondersteboven op een warme en droge locatie.