Onderhoud en service van fotovoltaïsche systemen in 2022

Ook voor particuliere fotovoltaïsche systemen is regelmatig onderhoud en reiniging belangrijk. Dit garandeert een lange levensduur en voorkomt prestatieverlies. Het onderhoud omvat niet alleen de modules, maar ook de bekabeling, het montagesysteem, de omvormer en het systeem voor de opslag van elektriciteit. Sommige taken kunnen door de eigenaar van het systeem zelf worden gedaan, andere moeten door een vakman worden uitgevoerd.

En dit is wat u te wachten staat in deze gids:



Vergelijk nu fotovoltaïsche aanbiedingen en bespaar 30%!

Neem 60 seconden de tijd en vul een kort formulier in. Wij brengen u in contact met maximaal vijf geverifieerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. De vergelijking is gratis en vrijblijvend voor u.



Grafische aanbiedingen

Moet een fotovoltaïsch systeem onderhouden worden?

Een fotovoltaïsch systeem moet worden onderhouden zodat het kan worden behaalt hoge opbrengsten. Regelmatig onderhoud en regelmatige inspecties van de technologie kunnen helpen om vroegtijdig Gebreken en verontreiniging detecteren. Als schade onopgemerkt blijft, zal het PV-systeem niet meer optimaal renderen. De systeemeigenaar kan veel zaken zelf regelmatig controleren en bewaken. Hierover later meer.

Sommige schade, zoals een onopgemerkte blikseminslag, kan optreden zonder onderhoud. niet gedetecteerd worden. Zij leiden tot brandgevaar van het PV-systeem. De meeste fotovoltaïsche verzekeringsmaatschappijen schrijven daarom Regelmatig onderhoud voor. Daarom moet het onderhoud met bepaalde tussenpozen door een specialist worden uitgevoerd.

Hoe vaak moet een fotovoltaïsch systeem worden onderhouden?

Een visuele inspectie door een gespecialiseerd bedrijf moet jaarlijks worden uitgevoerd. Dit is ook een voorwaarde van veel PV-verzekeringen. Bovendien wordt ten minste om de vier jaar een test volgens DIN EN 62446-1 VDE moet plaatsvinden. Deze test is vergelijkbaar met die welke het installatiebedrijf uitvoert bij de inbedrijfstelling van de fotovoltaïsche installatie.

Lees ook:   Zonwering voor het dakterras – diverse opties

Bij de visuele inspectie worden de modules op het dak gecontroleerd op Zware vervuiling onderzocht en de Bevestiging van de modules wordt gecontroleerd. Het montagesysteem wordt ook gecontroleerd op schade en vervormingen. De kabels en leidingen worden gecontroleerd op Schroeiende punten, Schade door het weer of dieren en het binnendringen van Vochtigheid in aanmerking wordt genomen. Dit geldt ook voor de aansluitdoos. De stroomopslag en de stroomonderbreker kunnen met een eenvoudige testknop op hun werking worden getest.

DIN EN 62446-1 VDE 0126-23-1:2019-04 is de DIN-norm voor “Fotovoltaïsche (PV) systemen – Eisen voor beproeving, documentatie en onderhoud”.

Kosten voor het onderhoud van een fotovoltaïsch systeem

De onderhoudskosten van het fotovoltaïsche systeem zijn als volgt tussen 100 en 300 euro. Dit geldt voor kleinere installaties op eengezinswoningen. Schoonmaak is niet inbegrepen in deze kosten. Onderhoudskosten kunnen worden bespaard als meerdere eigenaren van fotovoltaïsche installaties in de buurt het met elkaar eens zijn. Dit elimineert meerdere reiskosten.

Is er een verplichting tot onderhoud van de fotovoltaïsche installatie?

Een wettelijke verplichting of regeling voor het onderhoud van de particuliere fotovoltaïsche installatie bestaat niet. Verzekeringsmaatschappijen willen echter vaak een onderhoudscertificaat zien in geval van schade. In het geval van commercieel gebruikte PV-systemen daarentegen er is een onderhoudsverplichting. Hoe vaak het onderhoud moet worden uitgevoerd, hangt echter af van de plaatselijke omstandigheden en het mogelijke gevaar van defecte onderdelen.

Wanneer is de beste tijd om een PV-systeem te onderhouden?

Het fotovoltaïsche systeem kan het beste worden tegen het einde van de winter moet worden gehandhaafd. Op die manier kunnen storingen nog worden opgespoord voordat de zonnige maanden beginnen en kan de zonneopbrengst worden gewaarborgd.

Lees ook:   Hoe opening in steunmuur opnieuw metselen?

Maar zelfs na een Storm of storm moet je het systeem zelf controleren. Schade, takken of voorwerpen die op het dak zijn gevallen of zelfs zichtbare bliksemschade zijn denkbaar. Het kan zelfs zijn dat Modulebeugels losgemaakt hebben. In dat geval moet een gespecialiseerd bedrijf een korte visuele inspectie uitvoeren.

Onderhoud van het PV-systeem

Onderhoud van een PV-installatie

Onderhoud van fotovoltaïsche installaties: checklist

1. toezicht houden op de prestaties

U moet de prestaties van uw systeem controleren om te zien of het nog goed werkt. Controleer daartoe de PV-opbrengsten. Het is voldoende als u dit maandelijks doet. Er kan sprake zijn van een defect of verlies van vermogen als de stroomproductie daalt ondanks zonnig weer. Laat eventuele afwijkingen controleren.

2 De jaarlijkse visuele inspectie

Bij de jaarlijkse visuele inspectie controleert een gespecialiseerd bedrijf de volgende onderdelen van het systeem:

  • De modules controleren op sterke vervuiling (bladeren, mos, vogelpoep).
  • De modules controleren op hotspots (oververhitting van een zone)
  • Controle van het montagesysteem en de dakbekleding
  • Controle van de kabels en leidingen op beten van dieren, uitwendige schade, vlekken en vocht.
  • Controle van de stekkerverbindingen in de omvormer en de technische en elektrische prestaties
  • Uitvoeren van software-updates van de omvormer
  • Kalibratie van de meter
  • Bliksembeveiliging Controle van de overspanningsbeveiliging, de meterkast en de verdeelkast
  • Functiecontrole van de energieopslag

3. regelmatige reiniging

Vuil op het systeem leidt tot rendementsverlies. Normaal gesproken is een PV-systeem zelfreinigendomdat sneeuw en regen gewoonlijk het vuil wegspoelen. Dit is echter niet altijd het geval voor systemen met een modulehoek van minder dan 25°. Sterkte besmetting zoals Vogelpoep en mos blijven ook bestaan en moeten worden verwijderd. Regelmatige reiniging van de modules wordt hier aanbevolen.

Lees ook:   Deze ziekten kunnen bramen aantasten

De reiniging hoeft niet jaarlijks plaats te vinden en is ook sterk afhankelijk van de omgeving van het systeem. Schoonmaken naar behoefte is voldoende.

Je kunt het zelf doen

Als eigenaar van een installatie moet u de opbrengst van uw PV-installatie controleren om Storingen, fouten en schaden. Lees ter controle de meterstanden van de omvormer en de opwekkings- en teruglevermeters af. Indien de waarden aanzienlijk lager zijn dan in het voorgaande jaar, kan er sprake zijn van fouten.

Naast de vermogenscontrole moet u uw systeem ook controleren op duidelijke schade of andere afwijkingen check. Schoonmaken in geval van vervuiling kan ook zelf. Gebruik een telescoopstok en een zacht schoonmaakmiddel. In feite is het het beste om alleen helder water te gebruiken, omdat agressieve schoonmaakmiddelen de zonnepanelen beschadigen. Kalkarm water en een zachte spons of borstel zijn ook aan te bevelen.

Conclusie

Goede systeemcomponenten en een vlekkeloze installatie zijn belangrijk om uw PV-systeem optimale opbrengsten bereiken. Om dat zo te houden, moet u uw zonnepanelen regelmatig laten onderhouden. Vroegtijdige opsporing van storingen is belangrijk voor de levensduur van het systeem. Controleer daarom de opbrengsten op prestatieverlies en schakel een gespecialiseerd bedrijf in voor het onderhoud.

In de regel kunt u het gespecialiseerde bedrijf inhuren, die ook de montage en installatie van de zonnepanelen heeft overgenomenvoor onderhoud. Hij kent de plaatselijke omstandigheden en de onderdelen van het systeem precies.

Om een PV-systeem met goede componenten en een vlekkeloze installatie te verzekeren, moet u absoluut verschillende offertes vergelijken. Gebruik ons formulier om gratis offertes te ontvangen van gekwalificeerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. Vergelijk en bespaar tot 30%!