Ongedierte bestrijden op krenten

Zwarte bessenplagen
Luizen zijn niet ongewoon op de bes

Peelings op de bes hebben een negatief effect op de opbrengst. Ze kunnen ook indirect andere ziekten bevorderen die ze zelf overdragen of hun penetratie in de eerste plaats mogelijk maken door voedingsschade.

Bladluizen

Er zijn verschillende soorten bladluizen die de bes kunnen aanvallen. Eén soort, de zwarte bessenblaasluis, is zelfs exclusief gespecialiseerd in deze planten. Het maakt niet uit welke soort het is, bladluizen veroorzaken altijd vergelijkbare schade en kosten de planten veel kracht. Bovendien hebben mieren meestal houders in de vorm van mieren die de uitgescheiden honingdauw willen oogsten. Ze dragen de bladluizen op de planten en beschermen je zelfs tegen aanvallers.





Daarom moet je eerst en vooral van de mieren afkomen. Daartoe gebruiken ze middelen van uitdrijving, zoals een afkooksel van lavendel. Lavendel helpt ook om de bladluizen te verdrijven. Als bladluizen een terugkerend probleem zijn, moet u over het algemeen lavendelstruiken gebruiken als onderbeplanting van krenten.

Kruisbessenbladwesp

Kruisbessen en aalbessen hebben vergelijkbare plagen. Dit geldt ook voor de kruisbesbladwesp. De wespen of hun larven eten voornamelijk de bladeren en alleen het skelet blijft over. De rupsen zijn duidelijk zichtbaar op het gestippelde oppervlak.

Verzamel de larven en vernietig ze. Zelfs een kleine plaag kan binnen een paar jaar een groot probleem worden.

Galmug

De zwarte bessenbladgalmug is meestal gemakkelijk te herkennen aan het feit dat de aangetaste bladeren opkrullen. De mug legt zijn eitjes in de bladeren en de larven eten zich van binnenuit een weg door. Hierdoor sterven niet alleen de bladeren af, maar verwelken hele scheuten die volgend jaar vrucht kunnen dragen.

Lees ook:   Rescert warmtepompen

Aarzel in dit geval niet lang en bezuinig radicaal op besmette scheuten. De besmette scheuten en bladeren worden vervolgens in het restafval afgevoerd.

Galmijt

De galmijt is iets minder agressief, maar kan ook blijvende schade aan de krenten veroorzaken. Een plaag is ook te herkennen aan verhogingen op de bladeren. Een plaag kan de toppen aantasten. Met de galmijt moet u een gecombineerde methode van snoeien en het aanbrengen van een boerenwormkruidafkooksel gebruiken. Over het algemeen moet u aangetaste bladeren verwijderen en ook reeds gevallen bladeren weggooien. Besproei de planten eenmaal per week met het afkooksel.