Ontluchting van het zandfiltersysteem – wanneer en waarom is het nodig

Ventilatieopeningen van het zandfiltersysteem

Er zijn veel geruchten en vermoedens rond het ontluchten van een zandfiltersysteem, die niet altijd de echte reden voor de noodzaak ervan weerspiegelen. Om te begrijpen wanneer ontluchten echt nodig is, helpt het om een concrete blik te werpen op de werkingswijze en de waterstroom in een zandfiltersysteem.

Van het bassin naar het bassin – waterstroom in een zandfiltersysteem

Een zandfiltersysteem is een mechanische reiniging in een circuit dat, afhankelijk van de korrelgrootte, deeltjes verwijdert uit vaste stoffen tot een grootte van minder dan 0,2 mm. Van buitenaf gezien bestaat het alleen uit een drukvat met een pomp en meerdere aansluitingen. Hun structuur werkt volgens een eenvoudig principe:



  • De pomp transporteert het water in het drukvat, waardoor een overdruk ontstaat.
  • De druk duwt de vloeistof door het zandfilter.
  • Op het laagste punt bevindt zich een filterster waardoor het water wegloopt.
  • Vanuit de filterster leidt een leiding of slang terug naar het bassin.



Door dit relatief eenvoudige ontwerp werkt een zandfiltersysteem efficiënt en heeft het weinig onderhoud nodig. Als u het regelmatig volgens de instructies reinigt door terug te spoelen en te spoelen, werkt het enkele jaren zonder het zand, andere slijtdelen of chemische additieven te veranderen.

Zo komt lucht het zandfiltersysteem binnen

In het water worden gassen die vrijkomen door de druk in kleine mate opgelost, die zich verzamelen in het bovenste deel van het drukvat. Na elke zandwissel zit er ook lucht in de leidingen en in de filterster, die ook via een slang binnenin in het drukvat opstijgt. Omdat een zandfiltersysteem niet permanent in bedrijf is, kunnen ook tijdens pauzes kleine hoeveelheden lucht binnendringen.

Lees ook:   houtskeletbouw = bouwen zonder zorgen!

Ontluchten is alleen nodig in uitzonderlijke gevallen

Een deel van de lucht wordt ook door de druk door het filter geperst en bevindt zich in het water van de afvoer. Veel eigenaren interpreteren deze vaak als een teken van noodzakelijke ventilatie, maar zijn volledig normaal en compliant. De luchtslang op de filterster zorgt ervoor dat er zich geen lucht in ophoopt die de werking zou verstoren.

Ontluchten is meestal alleen nodig voor kleine zandfiltersystemen als er te veel lucht in het drukvat wordt verzameld. Voor dit doel hebben veel systemen een aftapplug aan de bovenkant, die u alleen tijdens het filteren hoeft te openen. Zodra er water uitkomt, is de lucht verplaatst en kun je deze weer sluiten.