Oogst krenten correct

Krentenoogsten
Krenten kunnen worden geplukt.

Krenten zijn delicate vruchten die niet mogen worden geperst wanneer ze worden geoogst. Daarnaast is het vaak lastig om de juiste mate van rijpheid te herkennen, omdat overrijpe vruchten vaak niet meer lekker smaken.

Volwassenheid erkennen

De oogsttijd en de mate van rijpheid is afhankelijk van het betreffende ras.





De volgende variëteiten zijn beschikbaar:

  • Rode bessen
  • Witte bessen
  • Zwarte bessen

Rode bessen hebben de optimale mate van rijpheid bereikt wanneer ze gemakkelijk kunnen worden geperst en ze zijn natuurlijk volledig rood. Zwarte bessen zijn volledig zwart van kleur en hebben ook een intense geur. Ze kunnen ook gemakkelijk worden geperst met een optimale mate van rijpheid. Het is wat lastiger met de witte bessen, die vaak te vroeg of te laat geoogst worden. Ze hebben hun optimale stadium van rijpheid bereikt wanneer ze enigszins rood zijn en de bessen kunnen ook gemakkelijk worden geperst.

Oogst op een zonnige dag

Je kunt krenten maar kort bewaren, dus het is des te belangrijker om ze onder optimale omstandigheden te oogsten. Krenten geven de voorkeur aan zonnige locaties en in de zon moet je ook de bessen oogsten. De zon brengt iets meer smaak aan de bessen en vooral witte en rode bessen smaken des te beter als ze worden gegeten.

Bij het oogsten moet je alleen fruit kopen dat er visueel mooi uitziet. Reeds gerimpelde of gedroogde vruchten kunnen op de struiken worden achtergelaten, de vogels en insecten zijn er blij mee en laten dan andere vruchten die later in vrede rijpen achter.

Lees ook:   Plaatlassen – de stapsgewijze instructies

Snelle verwerking

Je kunt de bessen maximaal één tot twee dagen in de koelkast bewaren. Was ze niet totdat ze direct daarna zijn verwerkt of gegeten. Een alternatief voor kortdurende opslag is om de bessen te koken. Hierdoor zijn ze bijna onbeperkt houdbaar.

Verwerkingsopties:

  • Jam
  • Compote
  • Gelei
  • Sap
  • Siroop

Als je nog niet weet hoe je het fruit wilt verwerken, kun je de gewassen krenten invriezen. Dit beperkt echter de mogelijkheden om ze later te verwerken. Ze kunnen bijvoorbeeld niet meer verwerkt worden tot een compote. Ze kunnen echter nog steeds gemakkelijk worden geperst of ingekookt als jam. Het is belangrijk dat je de krenten in bewerkte vorm donker houdt, want zo blijft de kleur langer hangen.