Op welke locatie voelt de lupine zich prettig?

Lupine Site
Lupinen houden van zonnig.

Wist je dat je ook zelfgekweekte lupine in de keuken kunt gebruiken? De eiwitrijke zaden zijn zeer rijk aan eiwitten en worden daarom beschouwd als een waardevolle sojavervanger. Om een oogst met een hoge opbrengst van onze eigen teelt binnen te halen, moet u echter de juiste locatieomstandigheden van de peulvrucht in acht nemen. In dit artikel leer je in welke omstandigheden de plant zich het prettigst voelt.

Locatievereisten van lupine

Lupinen zijn ideale instapplanten, omdat zelfs onervaren tuinders niet fout kunnen gaan bij het kiezen van een locatie. De volgende locatiefactoren bieden echter optimale omstandigheden:



  • zonnig (belangrijk voor weelderige bloei)
  • beschut tegen de wind
  • luchtig
  • losse ondergrond
  • geen wateroverlast



Verschillen tussen buiten- en kuipteelt?

Of je je lupine in een bad of in het tuinbed plant, maakt niet uit met betrekking tot de locatieomstandigheden. Merk echter op dat de peulvrucht een diepe wortel vormt. Om deze reden moet de plantenpot voldoende diep zijn.

Kleine zonaanbidder

Hoe zonniger, hoe beter. Lupinen hebben minstens drie uur direct zonlicht per dag nodig. Hoewel de planten zo weinigeisend zijn dat ze ook in halfschaduw gedijen, blijven ze op donkere plaatsen ver achter bij hun maximale groeihoogte en vormen ze relatief weinig bloemen.

Nauwelijks eisen aan de bodem

Lupinen stellen niet alleen weinig eisen aan het substraat, maar verbeteren ook de bodemkwaliteit. Daarom worden ze vaak gebruikt als groenbemester. De lange wortel dringt door in elk type grond. Door harde grond met zand los te maken, maak je het de plant bijzonder gemakkelijk om te groeien. Alleen wateroverlast moet ten koste van alles worden vermeden.

Lees ook:   Hoeveel kost een bouwgrond?

Geen wind, maar goede luchtcirculatie gewenst

De prachtige bloempluimen van de lupine dreigen helaas te buigen op te winderige locaties. Dicht bij een muur of in het meerjarige bed zijn ze echter voldoende beschermd. Toch moet je de planten niet te dicht planten, zodat een goede luchtcirculatie behouden blijft. Dit beschermt de planten tegen plagen en ziekten zoals meeldauw.

Tips &Trucs

Als er geen windbeschermde plek in de tuin te vinden is, moet u de lupine aan een smalle bamboestok binden, zodat de bloempluimen niet buigen.