Passiebloem – winterharde variëteit en tips voor verzorging

Passiebloem-Winterhardy
Passiebloem verdraagt een beetje vorst.

Een winterharde passiebloem, bestaat zoiets? Normaal gesproken is de exotische plant erg gevoelig voor kou. Maar niet altijd, vanwege de ontwikkeling van lange scheuten, is het mogelijk om in het huis te blijven om koude temperaturen te voorkomen. Of er echt vorstbestendige passiebloemen zijn, leer je in dit artikel.

Weinig soorten zijn echt winterhard

De exotische passiebloem komt oorspronkelijk uit tropische of subtropische gebieden. Omdat het hier in de winter nooit zo koud wordt als in Europa, heeft de Passiflora het moeilijk met lage temperaturen. Inmiddels is ze gewend geraakt aan de gematigde klimatologische omstandigheden van het noordelijk halfrond, maar vorst heeft nog steeds veel invloed op haar. Van de meer dan 500 verschillende soorten zijn er maar heel weinig zo robuust dat ze temperaturen onder nul in geringe mate verdragen.





Winterharde variëteiten

  • Passiflora incarnata: komt uit het zuidoosten van de VS, winterhard tot -20°C (record)
  • Blauwe passiebloem (Passiflora caerulea): met winterbescherming tot -7°C winterhard
  • Passiflora lutea: zeer zeldzame passiebloem, met winterbescherming tot -15°C winterhard

Tips voor de zorg

De eisen van een winterharde passiebloem verschillen enigszins van die van normale variëteiten. Lees hieronder hoe en waar uw Passiflora het beste verzorgd kan worden.

De juiste locatie

Eigenlijk houden passiebloemen van warmte en zon op basis van hun oorsprong. Je kunt ook een winterharde passiebloem in de schaduw planten. Als onderbeplanting van een houtachtige plant komt de kleurrijke bloem goed tot zijn recht. Bovendien bieden dergelijke plantenburen een mogelijkheid om iets te beklimmen, omdat de passiebloem in elk geval afhankelijk is van een klimhulpmiddel. Je lange shoots vinden vanzelf hun weg naar het licht. Omdat helderheid een van de belangrijkste factoren is voor bloemvorming.

Lees ook:   Energie besparen begint bij een goede isolatie: enkele tips

Bodemeisen

Zorg ervoor dat je je winterharde passiebloem in doorlatende grond plant. Vooral in de winter is het erg gevaarlijk wanneer water zich ophoopt in de grond. Hoe sneller het substraat bevriest. Om dit te doen, verrijkt u conventionele tuingrond met zand. Een paar hoornkrullen leveren belangrijke voedingsstoffen voor een gezonde groei.

Passiebloem planten

Het wordt aanbevolen om in het voorjaar een winterharde passiebloem in de tuin te planten. Dan heeft de bloem voldoende tijd om zich op de locatie te vestigen.

Snoeien

Om ervoor te zorgen dat de passiebloem in het komende voorjaar weer ontkiemt en nieuwe, weelderige bloemen draagt, is snoeien in de winter aan te raden. Je kunt wachten tot december. Verkort vervolgens de lange scheuten tot een lengte van ongeveer 10 cm.

Winterbescherming aanbrengen

Nadat je de scheuten hebt ingekort, kun je de bovengrondse groei laten zoals hij is. Je moet echter de delicate wortels beschermen. Om dit te doen, verspreidt u een laag oud gebladerte of kreupelhout over de wortelschijf. Als de temperaturen in het voorjaar stijgen, verwijder ze dan opnieuw. Houd er rekening mee dat late vorst kan optreden tot half mei.