Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw heeft PE-pijp zich op veel gebieden gevestigd – het dient als een pijp voor gassen en voor chemicaliën of zoet en afvalwater. De diameter van de buizen en de maximale lengte in de handel zijn al tientallen jaren onderworpen aan vaste normen.
Praktische voordelen van de PE-buis
Een PE-buis bestaat uit het kunststof polyethyleen (PE), dat ook dient als materiaal voor de productie van PET-flessen. Het verschilt van polyvinylchloride (PVC), dat ook veel wordt gebruikt, omdat het geen weekmakers en chloorverbindingen bevat, een laag eigen gewicht heeft en een grotere flexibiliteit heeft. Dit resulteert in een hoge scheurweerstand, terwijl de PE-buis zich aanpast aan oneffenheden of in de gewenste vormen en richtingen kan worden gebogen. Andere functies zijn:
- Goedkope productie en eenvoudige verwerking
- Bestand tegen corrosie
- Bestand tegen chemicaliën, oliën, zuren en logen
- Weerbestendig in extreme omgevingsomstandigheden
- Hoge mechanische sterkte
De opgegeven diameter beschrijft altijd de buitenmaat van een PE-buis – voor de binnendiameter moet u tweemaal de wanddikte aftrekken, die bijna evenredig toeneemt met de dikte van de buis.
- Commerciële diameters en maximale lengte
U kunt een PE-buis met een professionele verbinding tussen de afzonderlijke elementen zonder problemen en beperkingen gebruiken als drukleidingen voor waterleidingen. De meest gebruikte eenheden zijn:
- 20 mm met een maximale lengte van 100 meter en 2,0 mm wanddikte
- 25 mm met een maximale lengte van 80 meter en 2,3 mm wanddikte
- 32 mm met een maximale lengte van 60 meter en 3,0 mm wanddikte
- 40 mm met een maximale lengte van 40 meter en 3,7 mm wanddikte
- 50 mm met een maximale lengte van 16 meter en 4,6 mm wanddikte
- 63 mm met een maximale lengte van 12 meter en 5,8 mm wanddikte
Bovendien vindt u andere maten met maximaal 160 mm in doe-het-zelfzaken, die worden gebruikt in particuliere huishoudens, bijvoorbeeld in rioolbuizen, vanwege hun hoge capaciteit.
Verandering in gemiddelde binnen een regel
Een snelle verandering in diameter van de ene PE-buis naar de volgende beïnvloedt de drukomstandigheden in de buis, op voorwaarde dat er geen verdere afvoeren zijn. Tijdens de overgang van een grote naar een kleine pijp neemt de belasting toe, in het tegenovergestelde neemt deze af. U moet hier specifiek op de interface rekening mee houden en een grote afwijking in verschillende secties verdelen om de belasting te verdelen.