Plaatwerk ponsen – alles wat u moet weten

Plaatwerk stempelen

Het stansen van plaatwerk beschrijft een productieproces dat met name wordt gebruikt wanneer de productie van kleine gaten in platte materialen gewenst is. Dit maakt ponsen ideaal voor dunne vellen. Ponsen beschrijft zowel een vorm- als snijproces. In het volgende artikel leert u meer over stoten en hoe u ermee te werk moet gaan.

Ponsen

Ponsen helpt u bij het bewerken van platte werkstukken. Dit maakt ponsen ideaal voor metalen platen. Bij het ponsen kunt u een pers gebruiken om een stuk metaal uit het vel te snijden. Een populaire variant van ponsen vindt plaats in het zogenaamde afschuifsnijden. Afschuiving scheidt het plaatwerk en creëert zo geponste gaten. Deze aanpak biedt u een verscheidenheid aan verschillende resultaten:



  • Snijden
  • Punch
  • Graveren
  • Bijknippen
  • Afsnijden



Populariteit van stansen

Ponsen is een methode die voor het eerst werd gebruikt in de late 19e eeuw. Bij de productie van fietsen vertrouwden de fabrikanten op kosteneffectief ponsen. Tegenwoordig geniet het proces een grote populariteit, zowel in de industriële sector als in privégebruik. Met ponsen bereidt u uw vellen professioneel voor op verdere verwerking of direct gebruik.

Stap voor stap een plaatwerk ponsen

Als u een plaatwerk wilt ponsen, is een professionele aanpak aan te raden. De werkstukken kunnen met slechts enkele sneden worden bewerkt.

Geschikte machines voor ponsen

Het ponsgereedschap moet de vereiste grootte hebben. De machine bestaat uit een pons en de zogenaamde matricé. Deze passen perfect bij elkaar. Het gebruik van verschillende hulpstukken maakt het veelzijdig vormen van de platen mogelijk. Sommige machines bieden aanzienlijk meer flexibiliteit. Met hoogwaardige modellen kunt u verdere transformaties van het plaatwerk maken. Zo is ontbramen, verzinken, walsen of het produceren van een draad mogelijk. Ponsmachines zijn daarom geschikt voor holistische verwerking en opwaardering van het plaatwerk.

Lees ook:   Douche vloer

Ponsen

Tijdens het ponsen raakt de pons eerst het plaatwerk, dat daardoor vervormt. Door de hoge interne spanning en druk breekt het materiaal. De breuk vindt plaats aan de rand van de eerder geproduceerde snijcontour. Het geponste stuk valt nu naar beneden. Wanneer de pons wordt verhoogd, kan een deel van de rand van het plaatwerk naar boven worden getrokken. Een braam kan worden gevormd, maar je kunt het gemakkelijk en effectief malen.