Door hun goede verkrijgbaarheid op de markt en hun lage prijs zijn polykristallijne zonnecellen zeer populair en hebben zij momenteel een marktaandeel van ongeveer 70%. Anderzijds is hun efficiëntie matig. Dit is niet de enige reden waarom hun belang in de toekomst naar verwachting zal afnemen.
En dat is wat u in dit artikel te wachten staat:
Vergelijk nu fotovoltaïsche aanbiedingen en bespaar 30%!
Neem 60 seconden de tijd en vul een kort formulier in. Wij brengen u in contact met maximaal vijf geverifieerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. De vergelijking is gratis en vrijblijvend voor u.
Wat zijn polykristallijne zonnecellen?
Polykristallijne zonnecellen zijn zonnecellen gemaakt van silicium kristallen. De naam polykristallijn komt van het feit dat ze gemaakt zijn van verschillende silicium kristallen worden geproduceerd. Door het gebruik van meerdere kristallen is het rendement lager dan bij monokristallijne zonnecellen, die uit één siliciumkristal bestaan. Het fabricageproces is daarentegen eenvoudiger en de kosten van de zonnecellen zijn navenant lager.
Productie van polykristallijne zonnecellen
Voor de productie van polykristallijne zonnecellen is de Halfgeleidermateriaal silicium (kwartszand) is nodig. Dit wordt gesmolten, schoongemaakt en in een vierkante vorm gegoten. Terwijl het gesmolten silicium afkoelt, wordt het volgende gevormd Kristalstructuren van verschillende grootte in het blok. Hiervan worden flinterdunne plakjes gesneden, zogenaamde wafels. Elke wafer vormt dan een zonnecel.
Op Gietproces van gietstukken het silicium wordt eerst gesmolten en vervolgens in een vierkant blok (mal) gegoten. Dit wordt gecontroleerd gekoeld van onderaf. Tijdens het afkoelen groeien de kristallen van verschillende grootte.
Op Bridgeman procedure een inductieverwarmer smelt het silicium in een smeltkroes. In tegenstelling tot het ingegoten proces is het gesmolten silicium wordt niet in een mal gegoten. Het koelt af in de smeltkroes zelf. De inductieverwarmer wordt naar boven bewogen, waardoor het silicium vanaf de bodem van de kroes langzaam naar boven stolt. Het langwerpige blok dat nu gevormd is, wordt ook wel een ingot genoemd.
Voordelen en nadelen van polykristallijne zonnecellen
Polykristallijne zonnecellen hebben zowel voor- als nadelen ten opzichte van monokristallijne zonnecellen en dunne-filmcellen.
Voordelen:
Nadelen:
Voordelen van polykristallijne zonnecellen
De voordelen van polykristallijne zonnecellen zijn hun lage materiaal- en fabricagekosten en bijgevolg hun lage prijs. Bovendien hebben de zonnecellen een zeer lange levensduur. Dit maakt ze allebei economisch en ecologisch aantrekkelijk. Bovendien zijn polykristallijne zonnepanelen beschikbaar zonder lange wachttijden omdat ze zo ruim beschikbaar zijn.
- Polykristallijne zonnecellen zijn aanzienlijk goedkoper dan monokristallijne zonnecellen omdat het silicium hoeft niet zo zuiver te zijn. Op die manier kunnen kosten voor grondstoffen worden bespaard. Bovendien is het fabricageproces eenvoudiger. De aankoopkosten van polykristallijne zonnemodules zijn dus lager. De prijzen voor een module liggen tussen 150 en 270 euro.
- Polykristallijne zonnepanelen zijn robuust, gemakkelijk te onderhouden en hebben een lange levensduur. Onderhoud en reiniging van de modules zijn dus eenvoudig. Bovendien schrijven de modules af op zowel zowel economisch als energetisch eerder dan monokristallijne modules – na slechts 2-5 jaar.
- Vanwege de hoge beschikbaarheid op de markt is er nauwelijks wachttijd voor de modules. Als u hebt besloten een polykristallijn PV-systeem aan te schaffen en een gespecialiseerd bedrijf hebt gekozen, is de levertijd van de modules geen probleem.
Nadelen van polykristallijne zonnecellen
De nadelen van polykristallijne zonnecellen zijn hun slechtere efficiëntie en dus ook hun meer ruimte nodig. Daarom zijn ze minder geschikt voor kleine huizen. Bovendien hebben polykristallijne modules in vergelijking met dunne-filmcellen een aanzienlijk hoger gewicht en slechtere prestaties bij weinig licht.
- Het lagere rendement van polykristallijne zonnecellen in vergelijking met monokristallijne zonnecellen ligt aan als gevolg van de overgangen tussen de verschillende kristallen. Daar treedt stroomverlies op. De efficiëntie wordt dus verminderd en ligt op 14% tot 20%.
- Door hun lagere efficiëntie vereisen polykristallijne modules meer dakoppervlak. Er zijn dus meer modules nodig om dezelfde opbrengst als monokristallijne zonnecellen te behalen. Met een klein beschikbaar gebied, de de elektriciteitsopbrengst is dus lager dan met monokristallijne zonnepanelen.
- Het hoge gewicht van polykristallijne zonnecellen betekent dat ze alleen kunnen worden geïnstalleerd op daken die ook een groot draagvermogen hebben.
- Hoewel polykristallijne zonnepanelen een minimaal beter gedrag bij weinig licht dan monokristallijne modules, maar in vergelijking met dunnefilmcellen presteren ze aanzienlijk slechter. Bij diffuus licht, bewolking of gedeeltelijke beschaduwing is er dus een merkbaar prestatieverlies.
Rendement van polykristallijne zonnecellen
Polykristallijne zonnecellen hebben meestal een efficiëntie van 15 tot 20%d.w.z. het is lager dan dat van monokristallijne zonnecellen. Het rendement van een zonnecel bepaalt de efficiëntiewaarmee elektriciteit kan worden opgewekt uit het invallende zonlicht. Deze waarde verschilt per module en fabrikant.
Wat kosten polykristallijne zonnepanelen?
De prijs van polykristallijne zonnemodules ligt tussen 150 en 270 euro per PV-module. Dit komt overeen met een prijs van 750 tot 1.300 euro per kilowattpiek geïnstalleerd vermogen. Voor een 5 kWp zonnesysteem de kosten voor de zonnepanelen bedragen ongeveer 5.000 euro.
Toepassingsgebieden voor polykristallijne zonnecellen
Polykristallijne zonnepanelen hebben meer oppervlakte nodig om dezelfde PV-opbrengst te behalen als monokristallijne modules. De toch al lagere prijs per module daalt echter nog verder, hoe meer zonnepanelen er worden geïnstalleerd. Polykristallijne zonnecellen zijn daarom bijzonder geschikt voor grotere daken of oppervlakten. De aankoopprijs van het volledige fotovoltaïsche systeem wordt dus aanzienlijk verlaagd en het economisch rendement neemt toe.
Als u een kleinere beschikbare oppervlakte hebt, kunt u dus beter monokristallijne zonnepanelen gebruiken, omdat deze krachtiger zijn.
Fabrikant van polykristallijne zonnepanelen
In de particuliere sector schakelen steeds meer fabrikanten over op de productie van monokristallijne zonnecellen. Daarom is de keuze beperkt. De bekendste fabrikanten van polykristallijne zonnecellen zijn:
Polykristallijn of monokristallijn?
De keuze tussen polykristallijn of monokristallijn hangt voornamelijk af van de beschikbare oppervlakte en de vraag naar vermogen. Als het dakoppervlak klein is en de stroomvraag groot, zijn de krachtige monokristallijne zonnecellen geschikter. Deze worden voornamelijk gebruikt in particuliere huishoudens. Met een groter beschikbaar oppervlak kunnen polykristallijne modules veel kosten besparen.
Ongeacht welke zonnecellen u kiest: A onjuiste installatie van de PV-modules is de meest voorkomende reden voor storingen met fotovoltaïsche panelen. Vul onderstaand formulier in en wij brengen u in contact met maximaal vijf gekwalificeerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. Vergelijk de aanbiedingen en bespaar tot 30%!