Praktische tips voor het koken van kweeperen

Kweeperen conserveren
Geconserveerde kweeperen zijn heerlijk

Kweeperen zijn pas echt verteerbaar als ze zorgvuldig worden verwerkt. Interessante feiten over het inkoken van kweeperen en praktische tips voor een zoet succes vind je hier!

Verwijder eerst de bittere stoffen

Rijpe kweeperen staan bekend om hun aromatische geur en smaak. De gigantische vruchten zijn zeer productief, omdat ze veel vitaminerijke pulp leveren. Kweeperen bevatten echter ook veel bittere stoffen die u vóór de verwerking moet verwijderen.





De bittere stoffen zitten in de pluisjes op het oppervlak van de schaal. Wrijf daarom eerst elke kweepeer grondig in met een zachte doek. Op deze manier verwijderen ze de pluisjes zonder het fruit te beschadigen.

Kweeperen inblikken

Om kweeperen te koken, bereidt u de vruchten als volgt:

  1. Schil de kweeperen
  2. Kern van de vruchten
  3. Snijd de pulp in kleine stukjes
  4. Stoom of kook het

Van kweeperen kun je jam, sappen of gelei maken. Voor de bereiding van jam besprenkel je de stukjes fruit met een beetje citroensap. Dit voorkomt dat de stukjes bruin worden. Om als sap te bewaren, moet je de ontpitte en gehakte vruchten sappen en ze vervolgens koken met een water-suikermengsel.

Bewaar kweeperen zonder geleermiddel

Het voordeel van het inblikken van kweeperen is dat je geen geleermiddel nodig hebt. Want kweeperen bevatten niet alleen veel waardevolle vitamines, maar ook een groot deel pectine. Daarom heb je geen geleersuiker nodig om jam te maken. Verwerk eenvoudig fruit en gewone suiker 1:1 tot jam. Doe de geleertest voordat u de jam of gelei in gesteriliseerde potten giet.

Lees ook:   Wat te doen als een drukspoeler lekt?

Vries kweeperen gewoon in

Als je kweeperen niet kunt bewaren en er al genoeg van hebt gekookt, kun je het fruit maximaal een jaar in de vriezer invriezen. Schil en kern de kweeperen vooraf en snijd de pulp in kleine stukjes. Blancheer het fruit vervolgens, giet het goed af en vul het vervolgens in speciale diepvriesblikken.

Wanneer je maar wilt, kun je de kweeperen die op deze manier zijn geconserveerd uit de vriezer halen en bijvoorbeeld kweepeerijs bereiden.