Als de drukregelaar op de huishoudelijke wateraansluiting lekt, kan dit leiden tot verdere defecten en kleine overstromingen. Hoe u een lek op uw drukregelaar kunt identificeren en hoe u dit kunt verhelpen, zal dit artikel nader bekijken.
Lekt de drukregelaar?
Hoewel drukregelaars niet in alle huishoudelijke wateraansluitingen zijn geïnstalleerd, kunnen ze in sommige situaties een belangrijke rol spelen. Afhankelijk van hoe sterk de systeemdruk van het water dat door de lokale waterleverancier wordt aangevoerd, is, kan een dergelijk apparaat de drinkwaterleidingen in het huis en de aangesloten, waterdragende apparaten beschermen tegen schade. Natuurlijk wordt ook letselschade voorkomen. Aan de andere kant voorkomt een drukregelaar ook luide stroomgeluiden door het hele gebouw, die onaangenaam kunnen worden door een druk van ongeveer 5 bar.
Een drukregelaar wordt geïnstalleerd bij de huishoudelijke wateraansluiting direct achter het waterfilter. Sommige waterfilters hebben ook een geïntegreerde drukregelaar. Het regelt de stromingsdruk door middel van een veerverschoven membraan tot een niveau dat individueel kan worden gevarieerd via een stelschroef. Want de geleverde druk is lokaal anders en de eisen in huis ook.
Natuurlijk kan de drukregelaar in de loop van de tijd defecten ontwikkelen. Voornamelijk door:
- Slijtage van afdichtingen
- Verstopping met vreemde deeltjes
Als de drukregelaar defect of lek raakt, manifesteert dit zich meestal door het volgende:
- Druppel
- Verhogen van de debietdruk
De lekkage kan een ernstiger probleem worden. Als de klep in de drukregelaar niet meer goed sluit, neemt de stroomdruk geleidelijk toe. Als er een manometer op uw drukregelaar staat, kunt u deze ook op de oplopende naald zien. Als de stroomdruk een waarde van ruim boven de 5 bar bereikt, wordt dit gevaarlijk voor het leidingsysteem. Zo kan er een veiligheidsklep loskomen, die vervolgens een boiler en andere componenten in het warmwatersysteem ernstig kan beschadigen.
Hoe een lekkende drukregelaar te repareren?
Om de drukregelaar te onderzoeken, verwijdert u deze eerst. Dit is relatief eenvoudig omdat het een onafhankelijk onderdeel is. Om onafhankelijk te zijn van de waterstroom, sluit u de kraan stroomopwaarts en achter de drukregelaar .dem of filtert u het water dat in het pijpstuk achterblijft uit de KFR-klep. Het kan voldoende zijn om alleen de drukregelaar schoon te maken en de afdichting te vervangen. Anders moet een nieuwe met dezelfde lengte op zijn plaats worden gezet en geschroefd. Zet na reparatie of vervanging het water langzaam weer aan.