PV elektrosmog: Ziek van fotovoltaïsche systemen?

Je kunt niet ziek worden van de elektrosmog van een fotovoltaïsch systeem. De door een fotovoltaïsch systeem geproduceerde elektrosmog is niet groter dan die van gewone huishoudelijke apparaten. Bovendien dringen elektrische velden nauwelijks door in het huis omdat de gebouwschil de veldsterkte al tot 90% vermindert. De velden verliezen ook veel van hun stralingsintensiteit, zelfs op een meter afstand.

En dit is wat u te wachten staat in deze gids:



Vergelijk nu fotovoltaïsche aanbiedingen en bespaar 30%!

Neem 60 seconden de tijd en vul een kort formulier in. Wij brengen u in contact met maximaal vijf geverifieerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. De vergelijking is gratis en vrijblijvend voor u.



Grafische aanbiedingen

Electrosmog expert Dr. Klaus Trost van de Wissenschaftsladen Bonn zegt:

“Ik ben niet op de hoogte van specifieke bevindingen of studies over gezondheidsrisico’s van elektrosmog van fotovoltaïsche systemen. Elektrische velden treden alleen ’s nachts op als de omvormer de modules niet galvanisch van het net scheidt. Zoals gezegd worden de elektrische velden echter goed afgeschermd door de dakconstructie en dringen ze niet door in het huis.”

Fotovoltaïsche straling: Hoe ontstaat elektrosmog door een PV-systeem?

Zonnecellen en de uitgebreide bedrading genereren gelijkstroom als de zon schijnt. In de omvormer wordt de gelijkstroom omgezet in bruikbare wisselstroom. Deze omzetting levert electische en magnetische wisselvelden en harmonischende zogenaamde electrosmog.

De sterkte van de velden en de straling hangt af van het vermogen van het PV-systeem, de omvormer en de bedrading van de modules.

Directe elektrische en magnetische velden zijn al na enkele centimeters aanwezig in een enkel zonnepaneel. niet langer detecteerbaar. Wanneer meerdere zonnepanelen in serie zijn geschakeld, is de spanning en dus het DC-veld tussen de lijnen die de zonnegenerator met de omvormer verbinden het hoogst.

Lees ook:   Hoe gemetseld bovengronds zwembad maken?

Fotovoltaïsche energie: nadelen en gevolgen voor de gezondheid

Fotovoltaïsche energie heeft geen nadelen of effecten voor de gezondheid. De elektrische en magnetische velden die door de zonnepanelen en de bedrading worden opgewekt, zijn statisch. Veronderstellingen over negatieve gezondheidseffecten of nadelen zoals slaapstoornissen, vermoeidheid, depressie, immuundeficiëntie of een verhoogde celdeling zijn niet bewezen.

De omvormer en de AC-kabels genereren echter ook wisselende magnetische velden. Dit zijn die niet door de gebouwschil worden buitengehoudenDaarom moet u geen omvormer in woonruimtes installeren. Deze wisselvelden treden echter alleen dicht bij hun bron op en nemen zelfs op een meter afstand zeer sterk af en zijn dus ongevaarlijk.

Ook elektrische huishoudelijke apparaten en het elektriciteitsnet genereren deze wisselvelden, soms zelfs in sterkere veldwaarden. Het Federaal Bureau voor Stralingsbescherming heeft limieten vastgesteld. Als deze in acht worden genomen, is “bescherming tegen bewezen gezondheidseffecten gegarandeerd”.

De volgende tabel geeft een overzicht van de magnetische velden (fluxdichtheid)

(Bron: Federale Dienst voor Stralingsbescherming)

Een fluxdichtheid van minder dan 100 zorgt ervoor dat de grenswaarde van 20 millivolt per meter in het lichaam niet wordt overschreden. – zelfs continue blootstelling veroorzaakt geen gezondheidseffecten.

Is zonne-energie kankerverwekkend?

Fotovoltaïsch is niet kankerverwekkend en er zijn geen studies die het tegendeel bewijzen. De stralingsniveaus van een PV-systeem zijn veel te laag om gezondheidseffecten te hebben. Zelfs als je voortdurend vlak naast de fotovoltaïsche installatie staat, is de straling niet kankerverwekkend.

Fotovoltaïsch terugleveringssysteem

Fotovoltaïsche cellen zijn onschadelijk voor de gezondheid.

Is slapen onder een fotovoltaïsch systeem gevaarlijk?

Slapen onder een fotovoltaïsch systeem is niet gevaarlijk. Zelfs als je direct onder de modules slaapt, is er geen gevaar. De fotovoltaïsche modules zijn ’s nachts niet actief en genereren dus geen elektromagnetische straling. Elektromagnetische straling wordt alleen geproduceerd als de zon erop schijnt, maar na slechts 50 cm is het veel kleiner dan een natuurlijk magnetisch veld.

Lees ook:   Architect Hans Maes deelt zijn beste (ver)bouwtips: \Sta op een duidelijke offerte\

Hoe kan elektrosmog worden vermeden?

Elektrosmog kan worden vermeden als u de installatie goed plant. De Building Biology Association adviseert:

  • Installeer de omvormer op minimaal 2 meter afstand van alle onderdelen van het PV-systeem en de gemeenschappelijke ruimten, bij voorkeur in de kelder.
  • Neem een omvormer met een transformator, want dat voorkomt netspanningsterugkoppeling op de modules.
  • De kabels naar de modules moeten worden geaard, dit vermindert de harmonischen aanzienlijk.
  • Korte kabels en dicht bij elkaar liggende kabels zorgen ervoor dat de velden elkaar gedeeltelijk opheffen.

Conclusie: Kan fotovoltaïsche energie je ziek maken?

Fotovoltaïsche energie kan je niet ziek maken. De elektrische en magnetische velden liggen in het bereik van 9-3000 kHz en verschillen dus niet van elektronische huishoudelijke apparaten. De veldsterkte neemt bovendien al na enkele centimeters sterk af en is daarom ongevaarlijk voor de gezondheid.

Met een goed geplande installatie kan elektrosmog ook snel worden voorkomen. Vul onderstaand formulier in en wij helpen u verder, Gekwalificeerde fotovoltaïsche specialisten uit jouw gebied.