Repareren van een lekkende ingebouwde stortbak

Ingebouwde doos lek

Als het water onophoudelijk in het toilet loopt, betekent dit een groot verlies van water. Dit maakt het des te urgenter om het probleem op te lossen. Met een ingebouwde stortbak lijkt dit op het eerste gezicht niet zo eenvoudig. Op het tweede gezicht is het echter ook redelijk beheersbaar voor leken.

Waarom lekt een ingebouwde stortbak?

Zoals met zoveel waterdragende apparatuur en sanitaire voorzieningen, is kalkaanslag de grootste nadelige factor voor toiletreservoirs. Afhankelijk van hoe kalkhoudend het lokale leidingwater is, verstopt het spoelsysteem vroeg of laat met kalkaanslag, wat vervolgens leidt tot corrosie op afdichtingen of gewoon tot mechanische obstructies door dikke kalkkristallen. In het geval van een ingebouwde stortbak is het meestal de afvoerklep die zwaar verkalkt is en het lek veroorzaakt.





Hoe de lekkende ingebouwde stortbak te repareren?

Omdat in de meeste gevallen de verkalkte afvoerklep de oorzaak van het probleem is, is het belangrijk om bij dit onderdeel te komen. Zo werkt het:

  • Verwijder het deksel met bedieningsknoppen
  • Schroef de montageplaat los voor het spoelmechanisme
  • Draai de waterinlaatklep aan
  • in geval van zeer ernstige verkalking: verwijder vlotter- en afvoerklep en ontkalk individueel
  • anders: plaats gewoon ontkalkingsmiddel in de stortbak en laat het inwerken

Open stortbak

Het deksel met de werkende pushers wordt meestal eenvoudig vastgeklemd met metalen klemmen en kan met de hand worden verwijderd. Het spoelmechanisme wordt afgedekt door een montageplaat die via twee montageschroeven kan worden losgeschroefd. Voor verwijdering moet meestal een kleine plaat in het onderste gedeelte worden afgewend, die de verlengstangen van de werkende duwers op hun plaats houdt.

Lees ook:   Beschadigde kurk

Ontkalking

Als de stortbak bloot ligt, schakel dan eerst het water uit. Meestal is er een aparte klep direct op de waterinlaatslang aan de bovenkant van de stortbak, die u aan de rechterkant kunt sluiten. Laat de druk los door met uw hand op een van de verlengstangen te drukken voor de spoelbewerking.

Dan is het tijd voor ontkalken. In het geval van zeer ernstige verkalking kan het nuttig zijn om de afzonderlijke componenten, d.w.z. de vlotter en de afvoerklep, te verwijderen en ze afzonderlijk in azijnwater of citroenzuurwater te plaatsen. Beide componenten worden meestal alleen bevestigd met klembeugels. Als u de onderdelen verwijdert, kunt u ook het interieur van de stortbak gerichter ontkalken en indien nodig mechanisch verwerken met een spons.

Handig is dat u eenvoudig kunt spoelen via de eigen inlaatslang van de stortbak wanneer u de klep weer opent.