Retrofit dakisolatie zonder onderlaag: tips en mogelijkheden

Moderne daken zonder underlayment zijn niet meer denkbaar. In oude gebouwen werd het gebruik ervan echter vaak achterwege gelaten. Leer in dit artikel hoe u het dak met terugwerkende kracht kunt isoleren zonder underlayment.

De onderlaag beschermt de isolatie tegen regenwater en helpt het af te voeren naar de dakgoot. Als deze ontbreekt, kan dit leiden tot schade aan de constructie van het gebouw en schimmelvorming.



Dakisolatie achteraf aanbrengen zonder underlayment is mogelijk, maar kan tijdrovend en duur zijn.

De Isolatie onder de spanten is een andere methode die hiervoor geschikt is. Het heeft visuele nadelen.



Als de zolder niet bewoond is, is de Zolderisolatie kan een verstandig alternatief zijn.

Kan het dak achteraf worden voorzien van isolatie zonder underlayment?

A Latere onderlaag Het is zeer tijdrovend en kostbaar om onder de dakbedekking te installeren. Het dak moet volledig bedekt zijn voordat de onderlaag kan worden aangebracht. Onderlaag kan worden gelegd. In de laatste stap wordt de dakbekleding hersteld.

Voor bestaande eigendommen en oude gebouwen wordt het volgende aangeboden Retrofit isolatie in de vorm van de Isolatie tussen de spanten of de Isolatie onder spanten op. De onderlaag wordt van binnenuit bevestigd.

Bij isolatie tussen kepers wordt het isolatiemateriaal tussen de kepers aangebracht en bij isolatie onder kepers kan het plat onder de kepers worden aangebracht.

Op zoek naar een gespecialiseerd bedrijf voor isolatie?

Vind nu de juiste aanbieders!

Tussenliggende spantisolatie met en zonder onderspanbaan

A Tussenliggende spantisolatie zonder onderspanbaan is mogelijk. Hiervoor is het nodig dat er een 2 tot 5 cm brede luchtspleet is tussen de isolatie tussen de kepers en de dakbekleding. Hierdoor kan overtollig vocht beter door de lucht worden afgevoerd.

Lees ook:   Hoeveel meerwaardebelasting bij verkaveling?

Bij isolatie tussen spanten kan de onderlaag ook achteraf worden aangebracht. Dit is an de dakspanten bevestigd met behulp van panlatten of latten. Deze stap wordt uitgevoerd voordat de ruimte tussen de spanten wordt opgevuld met isolatiemateriaal.

De methode heeft twee zwakke punten:

  • Als de latten niet gelijk liggen met de spanten, dan kan het water onder de dakbedekking komen. Van daaruit gaat het ongehinderd de isolatie in.
  • De Top van de spanten blijft onbeschermd en staat dus bloot aan schade.

Het aanbrengen van isolatie tussen de kepers met underlayment kan door een vakman worden uitgevoerd. U kunt ook een aannemer inhuren om het isolatiewerk te doen. gespecialiseerd bedrijf.

De belangrijkste werkstappen worden hieronder opgesomd:

  • Uiteindelijk De spanten verdubbelenhun hoogte aan te passen aan de dikte van de isolatie plus 3 tot 5 centimeter voor de luchtspleet
  • Precies op maat snijden van de isolatieplaten met een groot speciaal mes en het aanbrengen tussen de spanten
  • Eventueel kunt u een afdichtingsband gebruiken op de dakspantendie aansluit op het later aan te brengen dampscherm.
  • Bevestiging van de diffusie-open dampremmende folie (in de regel wordt de folie aan de dakspanten geniet)

Het snijden van de afzonderlijke platen of blokken isolatiemateriaal is bijzonder belangrijk. Deze moeten strak zijn aansluiten op de dakspantenom mogelijke koudebruggen te voorkomen.

Retrofit dakisolatie zonder onderlaag - isolatie tussen spanten

Isolatie tussen de spanten

Bij het definitief aanbrengen van het dampscherm moet zorgvuldig te werk worden gegaan. Zorg ervoor dat geen lekken in de film, zodat zich geen schimmel kan vormen.

De folie mag niet onder spanning staan en, vooral in het geval van onvermijdelijke buisdoorvoeringen, moet er nauwkeurig voor worden gezorgd dat er op deze neuralgische punten geen schimmel ontstaat. luchtdichte afsluiting is bereikt.

Lees ook:   Ventileer de zolder zonder ramen – zo werkt het

Als u leidingen moet leggen in de buurt van de dakisolatie, kan een installatieniveau worden gemaakt voordat de wandafwerking wordt aangebracht in de vorm van gipsplaten, houten lambrisering of iets dergelijks.

De isolatie van de onderspanten met onderspanbaan

Isolatie onder de spanten biedt ook de mogelijkheid van een functionele dakisolatie.

Het principe van isolatie onder spanten is dat de isolatieplaten van onderaf rechtstreeks op de spanten worden bevestigd. De structuur van de thermische isolatie bestaat in dit geval uit de onderlaagde Isolerende laagen de uiteindelijke dampdoorlatende laag Dampremmende folie.

Om het schuine dak af te maken, volgt het optionele installatieniveau van enkele centimeters en wordt het afgewerkt met gipsplaten, houten lambrisering of een ander materiaal naar keuze.

Gespecialiseerd isolatiebedrijf gezocht?

Vind nu de juiste aanbieders!

De Isolatie onder spanten heeft het voordeel dat de spanten zelf ook geïsoleerd zijn en niet als koude- of warmtebrug kunnen fungeren.

Een zeker nadeel van isolatie onder spanten is de ruimtelijke belasting van de dikke thermische isolatieplaten, die rechtstreeks van onderen op de spanten zijn bevestigd en visueel en fysiek leg het er dan ook dik op.

Bovendien blijft de dakstructuur onbeschermdDe spanten bevinden zich boven de onderlaag en zijn blootgesteld aan de inwerking van regenwater.

Vaak wordt een combinatie van isolatie tussen spanten en onder spanten toegepast. Dit heeft het voordeel van een bijzonder hoge thermische isolatie.

Retrofit dakisolatie zonder onderlaag: belangrijke maatregelen

Zoals in het begin vermeld, dient de onderlaag om het onderliggende isolatiemateriaal te beschermen tegen aanhoudende vochtindringing en dus tegen rotting en schimmelvorming. Let op de volgende punten:

  • Water in de dakisolatie leidt tot problemen. Zorg dat het weer kan ontsnappen en snel droogt.
  • Als geen onderlaag aanwezig is, moet er een voldoende brede luchtspleet van drie tot vijf centimeter in de tussenliggende spantisolatie aanwezig zijn ten behoeve van de ventilatie aan de achterzijde.
  • Het zorgt ervoor dat al het vocht dat is binnengedrongen snel afgevoerd naar buiten en kan geen schade veroorzaken.
Lees ook:   Gips en schimmel – wat is het probleem?

Als de dakbekleding intact is, is het verwachte probleem van vochtdoorslag relatief klein. Alleen bij stormachtig weer, zoals stuifsneeuw of zware regen met onweersbuien, bestaat het risico dat er vocht op de isolatie wordt overgedragen.

Zijn er alternatieven voor het achteraf aanbrengen van isolatie zonder underlayment?

Als de zolder niet wordt bewoond, maar alleen wordt gebruikt voor opslag of bergruimte, kunt u in plaats van het dak De zolder isoleren. Het dak wordt van binnenuit afgedicht en het is een goedkopere methode dan de reeds voorgestelde.

Indien dit professioneel en schoon wordt uitgevoerd, is dit een volwaardige vervangingsmaatregel in het kader van de Energiebesparingsverordening.

Zelf doen of een gespecialiseerd bedrijf inhuren?

Dakisolatie achteraf aanbrengen zonder underlayment is een delicate taak. Als dit verkeerd wordt gedaan, bestaat het risico dat de dakconstructie en de isolatielaag worden beschadigd. Als u zelf geen vakman of vakvrouw bent, kunt u beter een vakman raadplegen.

Wij verbinden u graag door gekwalificeerde gespecialiseerde bedrijven en dakdekkers uit uw regio. Vul onderstaand formulier in en ontvang tot vijf gratis en vrijblijvende offertes. Vergelijk ze en bespaar tot 30%!