Keer op keer zijn er onzekerheden over de gevoeligheid van bosranken. In feite zijn er onder het plantengeslacht Clematis winterharde, voorwaardelijk winterharde en vorstgevoelige variëteiten. De volgende gids geeft informatie over de verschillende soorten.
Winterharde clematis soorten
Als je liever een robste, bijna onverwoestbare clematis met vorsthardheid kweekt, moet je je concentreren op de volgende soorten. Deze vereisen geen verplaatsing naar een winterkwartier of extra vorstbescherming, maar kunnen overwinteren op hun oorspronkelijke locatie in het open veld:
- “Clematis alpina”: de vroegbloeiende bosrank uit de Alpen is bestand tegen alle mintemperaturen tot -30° C
- “Clematis macropetala”: de klimplant afkomstig uit de ruige klimaten van Mongolië en China is grootbloemig en winterhard vanwege zijn oorsprong
- “Clematis orientalis”: de geelbloemige schoonheid bloeit laat en wordt niet beschadigd door de vorst
- “Clematis tangutica”: ook met gele, klokvormige bloemen wordt deze variëteit uit het zuidwesten van India ook als bijzonder winterhard beschouwd
Trouwens: Alle subvarianten die zijn voortgekomen uit “Clematis alpina” en “Clematis macropetala” zijn ook winterhard. Controleer vooraf bij uw plantenhandelaar of een expert of uw clematis afstamt van een van deze soorten.
Voorwaardelijk winterharde clematissoorten
“Voorwaardelijk winterbestendige” bosranken worden voornamelijk genoemd in de groenblijvende variëteiten, die hun thuis hebben in Nieuw-Zeeland, Australië, China en delen van Zuid-Europa. Er is een mild klimaat, daarom moeten de volgende variëteiten in de koude wintermaanden naar een helder, vorstvrij winterkwartier verhuizen:
- Clematis armandii (met kleine witte bloemen)
- Clematis cirrhosa (roze, gestippelde bloemen)
- Clematis forsteri Cartmannii (met rijkbloeiende, gele bloeiwijze)
- Clematis kweichowensi (semi-groenblijvend met klokvormige, rode bloemen)
Trouwens: Zelfs een voorwaardelijk winterharde Cematis kan beschadigd raken bij temperaturen van -8° C. Om deze reden moet u in koudere gebieden ook de beschermende maatregelen voor vorstgevoelige bosranken voor deze variëteiten aannemen.
Vorstgevoelige clematis soorten
Zodat de clematis-soorten, die geen vorst verdragen, niet bevriezen, moet je hun ranken omwikkelen met een tuinvlies of jute. Bovendien moet het wortelstelsel worden beschermd tegen vorst door een dikke laag bladeren, sparrennaald kreupelhout of stro. Deze maatregelen zullen deze soorten ten goede komen:
- Clematis Florida
- Clematis napaulensis
- Clematis Montana
Je moet ook een clematis in een emmer vastzetten tegen sneeuw en vorst: omdat de kluit minder goed beschermd is in de plantenbak. Om deze reden moet je de emmer ook omwikkelen met een tuinvlies en op een isolerende polystyreenlaag plaatsen.