Rode blikvanger – De bloeitijd van de fakkellelie

rode-oogvanger-de-blauwe-tijd-van-de-fakkel-lelie
Fakkellelie begint begin juni te bloeien.

Tijdens de bloeiperiode van de fakkellelie, die afkomstig is uit Zuid-Afrika, schittert de vaste plant in veel huistuinen in zijn volle bloeipracht van feloranje tot vlammend rood. Om ervoor te zorgen dat de fakkelvormige bloem zo lang mogelijk meegaat en zo intens mogelijk is, moet u op enkele zorgfactoren letten.

Lange bloeiperiode van zomer tot herfst

Al begin juni begint het plantencentrum van de fakkellelie de eerste bloemen te vertonen. Als de vaste plant zich op een gunstige locatie bevindt met veel licht en warmte, kan deze zelfs tot ver in september nieuwe bloemen produceren. Sommige soorten van de fakkellelie ervaren een nog langere bloeiperiode en schijnen tot oktober felrood.





De familie van de fakkellelie is de thuisbasis van meer dan 70 verschillende variëteiten, die slechts gedeeltelijk winterhard zijn. Alle bloeiwijzen van deze individuele exemplaren zijn zuigervormig, daarom draagt de fakkellelie ook de bijnaam “raketbloem”. Het kleurenpalet van de bloemen varieert van witachtig groen tot felgeel en oranje tot een diep donker scharlakenrood.

Alleen als je zaden wilt verzamelen voor later zaaien, moeten de gebloemde kolven op de plant blijven

Verzorgingstips voor een lange bloeiperiode

Het belangrijkste verzorgingsprincipe tijdens de bloeifase van de fakkellelie is dat je vervaagde bloemen aan de plant altijd direct afknipt. Want het verwijderen van de verwelkte plantendelen stimuleert de bloeivreugde van de fakkellelie en zorgt ervoor dat er nieuwe bloemen op de kolf ontstaan.

Bovendien moet u de vaste plant in de zomer regelmatig water geven: dit is waar de waterbehoefte van fakkellelie het hoogst is vanwege de hete temperaturen. Vermijd echter overbewatering van de woestijnplant en zorg ervoor dat er geen wateroverlast optreedt.

Lees ook:   Hoe zolder houtskeletbouw na-isoleren?

In de winter moet de plant altijd worden voorzien van speciale overwinteringsbescherming of – in het geval van teelt in een kuip – in huis worden gehaald.

Tip van een expert: De enige reden om bloembloemige bloemen op de kolf van de plant te laten, is als je zaden wilt verzamelen voor later zaaien. Voor deze vermeerderingsmethode moeten de bloemen op de vaste plant blijven zodat ze een zaadje kunnen vormen.