Rozenbottels zijn niet alleen aromatisch en smakelijk, maar ook extreem gezond vanwege hun hoge niveaus van vitamines en mineralen. Om de rode vruchten bijzonder lang te kunnen bewaren, is het raadzaam om ze te drogen. Welke methode u moet gebruiken en hoe rozenbottels moeten worden voorbereid op het drogen, leert u in deze FAQ.
Wat is het juiste moment om rozenbottels te oogsten?
Allereerst is het belangrijk om de rode vruchten op het juiste moment te oogsten: in principe is de regel dat rozenbottels op zijn vroegst eind oktober uit de struik moeten worden verzameld. Omdat de vruchten hun merkbare kwaliteit pas in december verliezen, is oogsten in het koude seizoen in principe mogelijk.
Pas later, in de loop van januari en februari, is er een groter risico dat de rode vruchten beginnen te gisten. Na fermentatie moet je de rozenbottels op de inheemse struik aan de natuur en vooral aan de vogels overlaten als voedselbron.
Droge rozenbottels als hele vrucht of geplet?
Je kunt rozenbottels zowel als hele vrucht als geplet drogen. Toch is het raadzaam om bijzonder grote vruchten te pletten, omdat het droogproces soms lang kan duren met een hele rozenbottel met veel pulp. Vóór het pletten en het eigenlijk drogen, moeten de rode vruchten worden gewassen en de niet-eetbare stengel worden verwijderd.
Droge rozenbottels met of zonder zaden?
Als je rozenbottels wilt drogen om een smakelijke thee te maken, hoef je de zaden in de vrucht niet te verwijderen. Omdat deze net zo rijk zijn aan vitamines als de rozenbottel zelf en niet storen in een infusie. Voor alle andere toepassingen moet u echter altijd de zaden verwijderen: snijd de vrucht in de lengte en schraap de harige pitten eruit.
Hoe en waar moeten rozenbottels worden gedroogd?
Om de rozenbottel te drogen, zijn de volgende apparaten nuttig gebleken: een speciale dehydrator, uw eigen oven en de huishoudelijke verwarming. Maar ook zonder apparatuur kunnen de vruchten goed aan de lucht drogen door ze op een krant of bakplaat te smeren en ze een paar dagen in een luchtdroogruimte (bijv. terras of balkon) te laten staan.
Hoe worden rozenbottels gedroogd in een dehydrator?
Als u de rode vruchten in de oven of dehydrator wilt drogen, moet u de temperatuur nooit hoger dan 40 ° C instellen. Vernietig anders de belangrijke vitamines van rozenbottel. Bij de oven is het ook aan te raden om de ovendeur wagenwijd open te laten staan zodat het vocht eruit kan komen.
Zorg er tijdens het drogen voor dat u de rozenbottels met regelmatige tussenpozen aanbrengt en laat ze langer drogen in plaats van korter, zodat het risico op schimmelvorming kan worden tegengegaan. Na het droogproces kunt u de vruchten in een luchtdichte container bewaren.