Rozenbottels vermeerderen: een overzicht van de beste opties

Rozenbottel Vermeerdering
Rozenbottels kunnen gemakkelijk worden vermeerderd.

Geniet je elke winter van de prachtige rode vruchten van rozenbottel, die bijzonder mooi schitteren in winterkleding? Wilt u in de zomer een ondoorzichtige haag maken van geurige en bloeiende wilde rozen? Dan kunt u uw inheemse rozenbottelstruik gemakkelijk, gemakkelijk en zonder veel geld uit te geven vermeerderen.

Bij het vermeerderen van rozenbottels heb je de volgende 3 opties:

  • Vermeerdering via stekken
  • Vermeerdering via uitlopers
  • Vermeerdering door zaaien

Vermeerdering van rozenbottels via stekken

Vermeerdering van stekken wordt beschouwd als de meest effectieve en snelste methode om rozenbottels te vermeerderen. Deze maatregel moet worden toegepast in de herfst of het voorjaar vóór de bloeiperiode. Neem hiervoor 15 tot 20 cm lange scheuten van je roos, die 4 tot 5 ogen hebben en gebruik deze plantendelen als volgt:

  1. Merk allereerst op dat de optimale snede een dikte tussen 0,5 en 1 cm moet hebben.
  2. Ontblader vanaf deze stek het onderste deel en bevrijd het bovendien van doornen.
  3. Ten minste één van de paren bladeren moet op het bovenste deel van de scheut worden bewaard.
  4. Plant nu de stek in een pot, met de bovenste bladeren naar buiten gericht.
  5. Vanaf mei kunt u de stek op een beschermde, schaduwrijke tot halfschaduwrijke locatie planten.

Rozenbottelplanten vermeerderen via uitlopers

Omdat rozenbottels de neiging hebben om wortelscheuten te vormen, kunt u profiteren van deze eigenschap: de wortelscheuten worden bij deze methode gescheiden met een spade. De beste tijd om dit te doen is de herfst of de lente:

  1. Verkort na de scheiding de verlengingen met 1/3.
  2. Plant de scheuten in een geschikt substraat (bij voorkeur teeltgrond).
  3. Geef de jonge planten de komende maanden regelmatig water, zodat ze snel nieuwe wortels ontwikkelen.

Rozenbottelplanten vermeerderen door te zaaien

De zaden van de rozenbottels dienen als zaden, die echter een rustfase vereisen voordat ze worden gezaaid voordat ze kiembaar zijn. Daarom is het zinvol om de zaden in de koelkast te bewaren of in een container te drogen tot het voorjaar.

De zaden ontkiemen het best bij een kiemtemperatuur tussen 10° en 25° C. Je kunt de zaden dan in het voorjaar zaaien door de zaden te bedekken met een 5 mm dikke laag grond, zand of grind. Bevochtig de grond regelmatig zodat de zaden zich snel kunnen ontwikkelen tot jonge planten.