Secondelijm verdunnen – kan dat?

Secondelijm Verduennen

De daaropvolgende verdunning van een secondelijm is niet mogelijk om de kleefkracht te behouden. Als je de secondelijm verdunt, kun je deze niet meer gebruiken. Hieronder leer je waarom dit zo is en waar je op moet letten.

Hoe secondelijm werkt

De reden dat je secondelijm niet kunt verdunnen, is vanwege hoe het werkt. Secondelijm kan alleen uitharden met bestaand vocht. Bij droogte wordt de chemische reactie niet geactiveerd. Zodra je de secondelijm verdunt, komt deze in contact met water. Verdunnende stoffen zonder water zijn bijna onbestaande. De toevoeging van een ander middel veroorzaakt dus de chemische reactie van de polymerisatie, zodat de secondelijm droogt. Een alternatief is het gebruik van speciale chemische processen. De verdunning van de secondelijm is dan mogelijk in de loop van de productie.





Verdun secondelijm met chemie

Om een secondelijm met een lage viscositeit te krijgen, kunt u chemische elementen gebruiken. Het uitrekken van secondelijm lukt bijvoorbeeld met de volgende stoffen:

Dergelijke procedures worden gebruikt in de geneeskunde. In de meeste gevallen wordt de industriële verdunning uitgevoerd met het zogenaamde ethylacetaat. Dit is een replica van aceton. Deze worden bijvoorbeeld gebruikt in goedkope secondelijm. Strikt genomen is dit geen secondelijm. De term is echter niet gestandaardiseerd, dus de ingrediënten kunnen variëren. Het is daarom altijd raadzaam om naar de componenten te kijken om te beslissen of verdunning veelbelovend is.

Verdun en verwijder secondelijm met oplosmiddel

De verdunning van secondelijm slaagt met oplosmiddel, als de verwijdering van de lijm bedoeld is. Als u de secondelijm van plastic, hout, het werkblad en Co. wilt verwijderen, is het oplosmiddel het middel bij uitstek. Verschillende middelen zoals plantaardige olie, aceton of vette producten zijn geschikt voor het verdunnen en verwijderen van secondelijm.

Lees ook:   Een airco zonder buitenunit!