Sering krijgt geel blad? Dat kan de reden zijn!

Lila-Geel-Blad
De locatie kan de oorzaak zijn van gele bladeren.

Naast de prachtige bloemen wordt het prachtige blad ook beschouwd als de bijzondere pracht van de sering. Des te vervelender is het als de bladeren ineens geel worden. Gele bladeren zijn ook een signaal dat er iets mis is met de plant. Hier kun je achterhalen wat de oorzaken kunnen zijn.

Verkeerde locatie?

Gele bladeren wijzen niet noodzakelijkerwijs op een enkele oorzaak. Ze kunnen in verschillende omstandigheden verschijnen. De gele bladeren geven aan dat er iets mis is met het metabolisme of de voedingsstoffenvoorraad van de sering. Het is mogelijk dat de plant in de schaduw staat en niet genoeg zonlicht ontvangt, wat hij nodig heeft voor fotosynthese. Een slechte toevoer van voedingsstoffen naar de bodem kan ook leiden tot overeenkomstige problemen.





Oorzaken van gele bladeren op lila

  • te weinig zonlicht
  • gebrek aan nutriëntengehalte in de bodem
  • Wateroverlast
  • Aanleveren met de verkeerde meststof

Een andere oorzaak is aanhoudende wateroverlast. Als het vocht in de grond niet kan wegvloeien en zich ophoopt ter hoogte van de wortels, komen de wortels van de sering in de problemen. Dan kunnen ze de planten niet meer van voedingsstoffen voorzien. Om dit te controleren, kunt u de aarde ter plaatse opgraven. Als er te veel water is, graaf dan de sering op. Verplaats de plant vervolgens naar een geschikte locatie of breng ter plekke een drainagelaag aan. Dit kan ervoor zorgen dat het vocht wegloopt.

Dit is hoe je voor de lila moet zorgen

Als je merkt dat de bladeren steeds lichter worden en alleen hun aderen donker blijven, kan chlorose aanwezig zijn. In dit geval moet u een ijzermeststof aanbrengen. Dit zorgt ervoor dat de plant weer een gezond blad vormt. In andere gevallen moet u de sering bemesten met hoornmeel, hoornkrullen of compost. Vloeibare meststof kan ook worden gebruikt. U moet echter geen toevlucht nemen tot meststoffen met een hoog gehalte aan stikstof. Deze kunnen de groei bevorderen maar de vorming van de bloei van de sering belemmeren.

Lees ook:   Gipsvuller – belangrijke tips