Bij shingled zonnepanelen wordt een normale zonnecel in 5 of 6 stroken gesneden. Deze stroken worden overlapt met een geleidende lijm, zoals dakpannen, en samengevoegd tot een dakpancel. Geschakelde modules bestaan daarom uit 300 tot 400 afzonderlijke zonnecellen in plaats van de gebruikelijke 60.
En dat is wat u in dit artikel te wachten staat:
Vergelijk nu fotovoltaïsche aanbiedingen en bespaar 30%!
Neem 60 seconden de tijd en vul een kort formulier in. Wij brengen u in contact met maximaal vijf geverifieerde gespecialiseerde bedrijven uit uw regio. De vergelijking is gratis en vrijblijvend voor u.
Wat zijn Shingle zonnemodules?
Shingle-zonnepanelen hebben minder vermogensverlies binnen de zonnecellen door de kleinere cellen. Zij bereiken ook betere resultaten met gedeeltelijke beschaduwing dan vergelijkbare zonnepanelen. De geleidende lijm (ECA – elektrisch geleidende lijm) is zeer flexibel en is goed bestand tegen de opwarming van de zonnepanelen. Shingle-zonnepanelen worden daarom beschouwd als Zeer robuust.
Het rendement van shingle modules ligt momenteel rond de 20%. Hiervoor wordt PERC-technologie gebruikt. Ter vergelijking: krachtige modules die gebruik maken van HJT-technologie halen bijvoorbeeld een rendement van meer dan 22%. Dit bestaat echter niet in de shingle-technologie.
Door hun hoge opbrengst op een klein oppervlak en het lichte ontwerp zijn shingle-zonnepanelen populair voor campers en campers.
Voordelen van de shingletechnologie voor zonnepanelen
Shingle-technologie biedt verschillende voordelen in vergelijking met conventionele zonnepanelen.
Meer vermogen per vierkante meter
Normale zonnecellen worden met elkaar verbonden door middel van de zogenaamde busbar-technologie. Afhankelijk van de fabrikant 3 tot 6 metalen contacten (busbars) op de cel. zijn bevestigd. Deze zijn nodig voor de stroomtoevoer. Hoe meer contacten er zijn, hoe beter de stroomsterkte. Dit betekent echter ook dat meer rails het oppervlak van de cel bedekken en er dus minder zonlicht kan worden gebruikt. Het vermogen wordt met 3,5% verminderd door de rails.
Busbars zijn niet nodig voor shingle-zonnepanelen. De geleidende lijm vervangt de metalen contacten. Shingle-modules maken dus veel beter gebruik van het beschikbare oppervlak dan conventionele modules. Bovendien moet er geen ruimte worden gelaten tussen de afzonderlijke cellen of stroken. Op dezelfde oppervlakte wordt dus meer elektriciteit geproduceerd.
Beter gedrag met gedeeltelijke beschaduwing
In conventionele zonnepanelen zijn de cellen meestal in serie geschakeld. Dit betekent dat zodra ook maar één zonnecel enigszins in de schaduw ligt, de prestaties van het gehele paneel worden beïnvloed. Met PV shingle technologie een aansluiting in serie is niet mogelijk. Door het grote aantal cellen zou de spanning veel te hoog zijn. De kiezelstenen zijn daarom gerangschikt in kleinere groepen, ook wel genoemd Strings gebeld, parallel geschakeld.
Dit is hoe de verlies wordt verminderd in geval van gedeeltelijke beschaduwing. Strengen die niet in de schaduw liggen, produceren nog steeds de volledige elektriciteitsopbrengst. Daardoor bereiken ze tot tweemaal zoveel vermogen als standaardmodules.
Minder vermogensweerstand en warmteverlies
Door het grote aantal kleinere zonnecellen is de stroom in de cellen lager. Dit betekent dat de lijnweerstand tussen de cellen is ook lager. De opgewekte warmte is ook lager. De shingle module wordt dus niet zo warm. Het vermogensverlies door warmte wordt dus beperkt.
Esthetisch ontwerp
Shingle zonnepanelen zien er zeer aantrekkelijk uit. Door de gelijmde verbindingen en het ontbreken van openingen in de module is het oppervlak gelijkmatig. Bovendien zie je geen metalen contacten.
Nadelen van de solar shingle technologie
Shingle technologie is vrij nieuw. Er is nog geen echte langetermijnervaring met shingle-technologie. Dus of de shingle modules echt zo robuust zijn en meer dan 20 jaar zullen presteren, kan niet worden bewezen met tests. Niettemin bieden fabrikanten productgaranties van 20 tot 25 jaar. Bij een storing of defect kunt u hierop terugvallen.
Fabrikant van leisteenmodules in één oogopslag
Tot nu toe bieden slechts enkele fabrikanten van zonne-energie modules aan. Dit kan echter in de toekomst veranderen. De produktieprocessen worden steeds beter en de produktie wordt dienovereenkomstig goedkoper.
De volgende fabrikant hebben al shingle-zonnepanelen in hun assortiment:
- Hyundai Energie
- Viessmann
- Sunpower
- Solaria
- Eco Delta Power
- Wattuur
- Bluesun
- GreenAkku
Shingle Zonnepanelen Test & Ervaring
Tot dusver zijn er slechts weinig ervaringen en tests met modules van dakspanen.
“Nou, eigenlijk zouden ze nog duurzamer moeten zijn door de flexibele geleidende verbinding in plaats van de standaard stijve soldeerverbindingen. Recht Bij het buigen (wind) of ook thermische expansie, heeft de technologie daar voordelen – dus de theorie We zullen zien in de praktijk. Tot nu toe zijn er geen afwijkingen na bijna 1,5 jaar operatie. Alle modules worden gecontroleerd met SolarEdge, ze leveren allemaal wat wordt verwacht en zien er op de eerste dag uit.“(Bron: PV Forum)
Citaat 2: Ervaring met specifiek type shingle module
“Ik heb iemand gevonden die de shingle modules in gebruik heeft. Hijzelf is zeer tevreden over de opbrengst. Zijn plant produceert voor meer dan twee jaar en is altijd boven de voorspelling. Zowel voor de verwachte output als voor de jaarlijkse werkzaamheden. Hij kent de weg en vergelijkt zijn systeem met andere soortgelijke systemen. Zijn zonnetechnicus installeert de modules al jaren en is ook tevreden.” (Bron: Photovoltaikforum)
Shingle zonnepanelen test
Hieronder vindt u een overzicht van shingle zonnepanelen – gesorteerd op hun rendement. Wij hebben de Hyundai zonnepanelen ook getest in onze grote PV-module test en vergelijkingen.
Waar kunt u shingle zonnepanelen kopen?
U kunt shingle-zonnepanelen en de bijbehorende PV-systeemonderdelen kopen in bijna alle gangbare fotovoltaïsche online winkels. Deze bieden ook sets voor campers, stacaravans of balkons om zelf te installeren.
Voor een Fotovoltaïsch systeem van shingle modules op het dak van het eigen huis zou je een Een gespecialiseerd bedrijf inhuren. Zij zorgen voor de juiste montage en installatie zodat de fotovoltaïsche installatie goed en veilig functioneert.
Als u onderstaand formulier invult, ontvangt u gratis en vrijblijvend Offertes van gekwalificeerde fotovoltaïsche installateurs uit uw regio. Vergelijk de aanbiedingen voordat u besluit te kopen.