Het snoeien van verschillende bosranksoorten lijkt in eerste instantie enigszins ondoorzichtig: terwijl grootbloemige hybriden enigszins worden gesnoeid en wilde soorten niet hoeven te worden gesnoeid, moeten andere variëteiten radicaal worden gesneden. We brengen licht in de duisternis en geven een sorteeroverzicht.
Clematis snoeien voor een weelderige bloei
De teelt van een of meer clematis in de tuin heeft het voordeel van een klimplant, die rijk en kleurrijk is met decoratieve bloemen. Deze overvloed aan bloemen is bijzonder genereus wanneer de plant correct wordt gesnoeid. Er zijn enkele punten om te overwegen, die de volgende gids heeft samengevat, gesorteerd op bewerkingsgroepen.
Als u weet tot welke snoeigroep uw bosrank behoort en dus het juiste moment kunt kiezen om te snoeien, dan weet u zeker dat u ook in de toekomst verwend blijft worden met de adembenemend dichte bloemenpaal op uw Cematis. Dus de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is: Tot welke snoeigroep behoort mijn bosrank?
-Cut groep I: Wilde soorten clematis (weinig tot weinig snoeien)
Tot de uitsnijgroep 1 behoren vooral de wilde bosranken. De alpine “Clematis alpina” is een van de bekendste vertegenwoordigers van deze groep, net als ondersoorten van de berg- en annamonebosrank (“Clematis montana”). Al deze soorten hebben gemeen dat je je nieuwe scheuten al in het voorseizoen (in de herfst) maakt op het hout van het voorgaande jaar.
Voer geen wintersnoei uit
Om deze reden hoeven de wilde soorten niet alleen niet te worden gesnoeid, maar de verzorgingsmaatregel zou ook zeer dodelijk zijn: als u de clematis snijdt als onderdeel van een wintersnoei, zou u het volgende jaar geen bloeiwijze vertonen, omdat het hout van het voorgaande jaar is verwijderd. In de regel is daarom geen snoei nodig voor het snijden van groep I.
Makkelijk zomersnoei mogelijk na de bloei
Het is begrijpelijk dat je de clematis nog steeds in zijn groei wilt stoppen, zodat deze niet over het hek en in de tuin van de buurman groeit. Als je de plant onder controle wilt houden en wilt snoeien, moet je een tijd na de eerste bloei kiezen (meestal eind mei). Want dan loop je niet het risico om belangrijke scheuten met knoppen en mogelijke bloeiwijzen te verwijderen.
Snijgroep II: Hybride rassen (herfstsnoei)
Snoeigroep II is de thuisbasis van alle nieuwere variëteiten die hun knoppen twee keer per jaar openen als grootbloemige clematishybriden: Nadat de eerste bloeifase in het voorjaar plaatsvond – vergelijkbaar met vertegenwoordigers van stekgroep I – op de kleine zijtakken van de scheut van het voorgaande jaar, bloeien de klimplanten eind juni weer op het hout van het nieuwe seizoen.
Trouwens: bij de meeste hybride rassen zijn de bloemen van de eerste flore zwaar gevuld, terwijl de volgende zomerbloem ongevuld blijft.
Herfstsnoei met de helft van de scheuten
Het doel van herfstsnoei is om een goede balans te creëren tussen lente- en zomerbloemen: In beide bloeifasen moeten zoveel mogelijk knoppen opengaan. Een snoei van de helft van de scheutlengte is nuttig gebleken, omdat dit de groei stopt en tegelijkertijd voldoende ogen op de scheut van het voorgaande jaar achterlaat voor de voorjaarsbloei.
Snoeien zorgt er ook voor dat de nieuwe ontluiking vitaler is en maakt een volle tweede bloempaal op de clematis mogelijk. Als alternatief voor het halveren kun je ook een radicale knip op je bosrank maken. Houd er echter rekening mee dat het langer duurt voordat de klimplant weer de gewenste groeihoogte bereikt.
Snoeigroep III: Zomerbloeiers (radicale snede)
De derde snoeigroep omvat variëteiten van de Italiaanse bosrank (“Clematis viticella”), wilde soorten zoals de gouden bosrank (“Clematis tangutica”) en de Texas-bosrank (“Clematis texensis”), alle meerjarige bosranken en verschillende hybride rassen. Al deze clematissoorten zijn pure zomerbloeiers en herkenbaar aan het feit dat ze erg laat in het jaar zijn met hun bloeifase (meestal pas eind juni, begin juli).
Trouwens: zomerbloeiers bloeien niet alleen vrij laat, maar groeien ook heel snel (tot een hoogte van 5 m) en hebben de neiging om sterk te ontkiemen.
Radicale bezuinigingentt voor zomerbloeiende clematisrassen
De bosranken van Schnittgrupp II moeten in november of december sterk worden gesnoeid om de vorming van sterke, lange scheuten met grote bloei te bevorderen. Deze radicale snoei is dus noodzakelijk, anders zouden de zomerbloeiende bosranken heel snel kaal worden. Het gevolg van kaalheid: Een luie clematis die alleen maar omhoog schiet en niet meer takt.
Clematis snijden: tips &tricks
Bosranken moeten altijd worden gesneden met scherpe snoeischaren of een gedesinfecteerd, scherpgerand mes. In geen geval mag je zomaar dode scheuten afscheuren, omdat dit de wortels van clematis kan beschadigen. Afhankelijk van hoe de klimplant groeit, kun je volledig afzien van snoeien, afhankelijk van de variëteit.
Visueel zien bosranken er mooier uit op traliewerk wanneer de oude scheuten worden verwijderd. Als de clematis echter hoog aan een boom groeit of een relatie aangaat met een andere vaste plant of struik, wordt het snijden ingewikkelder. Hier is het beter om niet te snoeien om geen blijvende schade aan de plant te veroorzaken.